Curtea Penală Internațională a respins cererea pentru declanșarea unei anchete asupra conflictului din Afganistan

  • 12 Aprilie 2019 17:27
Curtea Penală Internațională a respins cererea pentru declanșarea unei anchete asupra conflictului din Afganistan

Judecătorii Curții Penale Internaționale (CPI) au respins vineri o cerere a procurorului de a declanșa o anchetă pentru presupuse crime împotriva umanității și crime de război care ar fi fost comise în Afganistan începând cu anul 2003, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Judecătorii au decis că o anchetă asupra situației din Afganistan în acest stadiu nu ar servi intereselor justiției", a anunțat într-un comunicat CPI, cu sediul la Haga.

Această decizie intervine la numai o săptămână după ce SUA au revocat viza procurorului general al CPI, Fatou Bensouda, din cauza unei posibile anchete asupra abuzurilor comise de soldați americani în Afganistan.

SUA, care nu au aderat la tratatul fondator al CPI, Statutul de la Roma, au anunțat luna trecută restricții pentru eliberarea de vize, în încercarea de a împiedica orice anchetă a instituției împotriva militarilor americani.

Fatou Bensouda a anunțat în noiembrie 2017 că le va cere judecătorilor să autorizeze declanșarea unei anchete asupra presupuselor crime de război și crime împotriva umanității comise în cadrul conflictului afgan, în special de armata afgană. Biroul procurorului a declanșat o examinare preliminară în 2006.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău