Curtea Penală Internațională a deschis un birou la Kiev

  • 15 Septembrie 2023 09:19
Curtea Penală Internațională a deschis un birou la Kiev

Curtea Penală Internațională (CPI) a deschis un birou la Kiev, "cel mai mare" în afara celui de la Haga, a anunțat joi procurorul general ucrainean, Andrii Kostin, citat de AFP.

"Biroul extern al CPI și-a deschis porțile în Ucraina", a declarat el pe X (ex-Twitter), asigurând că aceasta reprezintă o "etapă decisivă în parcursul nostru spre restabilirea justiției", scrie Agerpres.

Kievul încearcă să instituie un tribunal special pentru a-i pune sub acuzare pe liderii ruși după invazia Rusiei în Ucraina, lansată la 24 februarie 2022.

Ucraina anunțase în martie apropiata deschidere a unui birou al CPI pentru "a ancheta mai complet asupra crimelor internaționale comise în Ucraina".

"Contrar regimului rus criminal, Ucraina nu are nimic de ascuns", a asigurat Andrii Kostin, promițând că țara sa va fi "transparentă" și va permite experților CPI să acceadă la "scene ale crimelor, la probe și la mărturii".

"Noi facem tot posibilul pentru a ne asigura ca experții CPI să poată vedea cu proprii lor ochi consecințele crimelor agresorului și să tragă concluzii independente", a spus el.

"Împreună cu întreaga lume civilizată, noi suntem uniți printr-un obiectiv - să asigurăm ca agresorul să fie tras la răspundere pentru crimele comise", a adăugat procurorul.

În paralel, un birou internațional însărcinat să ancheteze asupra crimei de "agresiune" împotriva Ucrainei s-a deschis la Haga la începutul lunii iulie, ceea ce constituie, potrivit Kievului, un prim pas "istoric" spre crearea unui tribunal special.

Acest Centru internațional pentru urmărirea crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) grupează procurori ai Kievului, ai Uniunii Europene, SUA și CPI.

CPI, cu sediul la Haga, a emis de altfel în martie un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin pentru presupusa deportare de copii ucraineni, amintește AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău