Curtea Europeană a Drepturilor Omului este copleșită de dosare în așteptare

  • 26 Ianuarie 18:27
Curtea Europeană a Drepturilor Omului este copleșită de dosare în așteptare

Un număr de 74.650 de cazuri care ar fi trebuit să fie soluționate anul trecut de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) sunt încă în așteptare, o creștere de 6,4% în decurs de un an, situație generată și de sosirea masivă de sesizări dintr-un număr mic de țări, în special Turcia, dar și Belgia sau Rusia, scrie Agerpres.

Cele mai multe dosare în așteptare privesc cazuri legate de Turcia, respectiv 20.115, din care mai mult de jumătate privesc tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan. Urmează Rusia, cu 16.742 de cazuri, Ucraina cu 10.400, România cu 4.800 și Italia cu 3.550, a consemnat și AFP.

Situația Rusiei este specială, întrucât a fost exclusă din Consiliul Europei după lansarea agresiunii contra Ucrainei, iar Moscova nu intenționează în aceste condiții să mai să acorde vreo atenție hotărârilor CEDO.

Tratatul Consiliului Europei prevede însă că o țară care părăsește această organizație este în continuare obligată să aplice hotărârile CEDO date în cazurile înaintate acestei instanțe într-un termen de șase luni de când a încetat statutul de membru al respectivei țări, adică în situația actuală a Rusiei cele transmise CEDO până pe 16 septembrie 2022.

Într-un verdict anunțat săptămâna trecută, instanța europeană a condamnat Rusia pentru că nu a dat nicio formă de recunoaștere juridică cuplurilor homosexuale.

În pofida creșterii numărului cazurilor nesoluționate, "productivitatea noastră a crescut", a declarat președinta CEDO, irlandeza Síofra O'Leary. Cât despre Rusia, O'Leary a confirmat că "începând din martie nu mai există nicio comunicare" cu această țară, care a "încetat să mai coopereze" cu instanța europeană.

Alte 10.403 cazuri în așteptare la CEDO privesc Ucraina, multe având legătură cu conflictul acesteia cu Rusia și au continuat să se acumuleze nu doar după invazia rusă din februarie 2022, ci dinainte, de la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 și declanșarea atunci a ostilităților militare în estul separatist pro-rus al Ucrainei.

Războiul ruso-ucrainean privește de asemenea 8 din cele 19 dispute interstatale transmise CEDO, acestea fiind deosebit de complexe, consumă multă resursă umană și li se acordă o "prioritate absolută", a spus Síofra O'Leary.

Una dintre țările de unde au venit anul trecut cele mai multe denunțuri este Belgia, care are la CEDO peste 1.000 de dosare în care este acuzată de saturarea centrelor care găzduiesc migranții.

CEDO angajează 640 de persoane, între care 250 de juriști și 46 de judecători, pentru un buget anual de 74 milioane de euro.

Grefierul șef al instanței, Marialena Tsirli, a declarat, potrivit France Presse, că volumul de lucru este "excesiv" și instituția duce lipsă de personal, subliniind și că "un sfert" din personal este finanțat din "donații voluntare din partea statelor", care nu sunt permanente.

"Am pierdut 50 de juriști în 10 ani, în timp ce numărul spețelor a crescut", a punctat Siofra O'Leary, îndemnând șefii de stat să transforme "discursurile despre valori" în "sprijin material", la următorul summit al Consiliului Europei ce va avea loc în mai la Reykjavik.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,24
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:81 %
Vint:7,2 m/s
Wed
2
Thu
5
Fri
8
Sat
12
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău