Curtea de Conturi a constatat mai multe cazuri de utilizarea ineficientă a mijloacelor financiare publice destinate combaterii COVID-19

  • 26 Iulie 2021 13:43
Curtea de Conturi a constatat mai multe cazuri de utilizarea ineficientă a mijloacelor financiare publice destinate combaterii COVID-19

Mai multe încălcări la gestionarea și utilizarea resurselor destinate combaterii Covid-19 au fost constatate de Curtea de Conturi. Aria de audit a raportului fiind Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, 38 de instituții medico-sanitare publice, pentru perioada stării de urgență.

Potrivit unui raport de audit prezentat de Curtea de Conturi, au fost înregistrate 286 de mii de lei cheltuieli suplimentare la livrarea și recepționarea medicamentelor. Astfel, prețul de livrare comparativ cu cel de achiziții a inclus cheltuieli suplimentare atribuite preparatului, variind de la 47 la sută la 231 la sută. Acestea sunt doar unele încălcări depistate de Curtea de Conturi.

Calcularea necesarului de echipamente de protecție a fost efectuat de către OMS care a estimat că mijloacele financiare necesare pentru procurarea echipamentelor de protecție vor constitui 190 milioane lei. Reieșind din evoluția situației pandemice, sub presiunea efectelor produse și a constrângerilor financiare, deși au fost întreprinse măsuri urgente în scopul impactului negativ al pandemiei Covid-19, mijloacele financiare în sumă de 147 milioane lei nu au fost suficiente pentru a asigura sistemul medical cu echipamente de protecție în cele trei luni de stare de urgență.

Raportul mai relevă că achiziționarea produselor medicale, precum ecrane de protecție sau a respiratoarelor nu a fost realizată cu respectarea pe deplin a principiilor de transparență și concurență. Astfel, oferta operatorului economic fiind de 1 milion 957 de mii 980 de bucăți pentru ecrane de protecție, iar modificarea cantităților nu a fost documentată în decizia de atribuire, informează reprezentanta Curții de Conturi, Irina Pîntea.

Astfel, grupul de lucru a modificat și  a atribuit cantitatea loturilor de ecrane de protecție și respiratoare, fără a documenta această necesitate în decizia de atribuire și fără a întocmi un proces verbal cu privire la diminuarea cantităților, prevedere în vigoare în perioada desfășurării procedurii de achiziție publică. Modificarea și micșorarea cantităților de bunuri la etapa de atribuire a contractului de achiziție, poate condiționa limitarea participării la procedura de achiziție publică a altor operatori economici fiind afectat principiul transparenței și concurenței.

Un alt exemplu de utilizarea ineficientă a mijloacelor financiare publice în sumă de 7,7 mil de lei a fost în achiziția ecranelor de protecție cu 16,4 lei per bucată potrivit scrisorii de informare inițiale a agentului economic, acestea fiind procurate ulterior cu 55 lei per bucată.

Auditul a fost efectuat pentru perioada stării de urgență declarată anul trecut în Republica Moldova, pe fundalul pandemiei de Covid.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău