Curtea Constituțională va verifica și legile adoptate înainte de elaborarea Constituției

  • 10 Octombrie 2018 15:42
Curtea Constituțională va verifica și legile adoptate înainte de elaborarea Constituției

Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) poate să-și extindă prerogativa de а efectua controlul constituționalității și аsuprа legilor adoptate înainte de 24 august 1994, odată cu adoptarea Legii Supreme.

Acest lucru este prevăzut într-un proiect de modificare a legilor cu privire la Curtea Constituțională și cea privind Codul jurisdicției constituționale, avizat pozitiv astăzi de Guvern, informează MOLDPRES.

Proiectul prevede abrogarea alineatului 2 al articolului 31 din Legea privind Curtea Constituțională care stipulează că „sunt supuse controlului constituționalității numai actele normative adoptate după intrarea în vigoare a Constituției adoptate la 29 iulie 1994”.

Anterior, CCM a declarat neconstituționale mai multe prevederi legislative, inclusiv alineatul vizat. Curtea Constituțională a precizat că odată cu adoptarea Constituției nu au fost prevăzute proceduri de tranziție prin care să se constate neconstituționalitatea legilor adoptate până în data de 27 august 1994 și să se efectueze scoaterea lor din ordinea normativă în vigoare. Însă odată cu adoptarea Codului jurisdicției constituționale în iunie  l995, legislatorul а prevăzut, inter alia, că pot fi supuse controlului de constituționalitate numai actele normative adoptate după intrarea în vigoare а Constituției Republicii Moldova. Astfel nu a fost soluționată situația legislației anterioare adoptării Constituției.

Potrivit unei hotărâri a CCM din 2018, atâta timp cât un text legislativ adoptat înainte de intrarea in vigoare а Constituției nu este abrogat, Curtea Constituțională își poate exercita controlul de constituționalitate cu privire la acesta. Astfel, competențele CCM se extind asupra tuturor legilor în vigoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău