Curtea Constituțională va clarifica în această săptămână care sunt atribuțiile președintelui în domeniul apărării

  • 18 Decembrie 2018 13:00
Curtea Constituțională va clarifica în această săptămână care sunt atribuțiile președintelui în domeniul apărării

În această săptămână, Curtea Constituțională (CC) a R.Moldova va clarifica atribuțiile președintelui în domeniul apărării. Potrivit agenției INFOTAG, o sesizare în acest sens la Curte a depus președintele Igor Dodon.

Potrivit sesizării, care a fost acceptată spre examinare și publicată pe site-ul CC, șeful statului solicită judecătorilor să interpreteze "unele norme constituționale care se referă la cooperarea în domeniul apărării a Parlamentului și Guvernului cu Președintele în calitate de Comandat Suprem al Forțelor Armate".

În sesizarea sa, Dodon întreabă Curtea dacă Parlamentul poate adopta documentele de politici în baza cărora se realizează planificarea apărării naționale, în lipsa consensului și fără acceptul Comandatului Suprem al Forțelor Armate sal al Guvernului.

"Președintele, în calitate de Comandant Suprem al Forțelor Armate, poartă răspundere personală pentru capacitatea de apărare a statului, este în drept, reieșind din atribuțiile șefului statului în domeniul apărării, să aprobe alte măsuri pentru asigurarea securității și apărării naționale ce nu sunt incluse în documentele de politici în baza cărora se realizează planificarea apărării naționale?", întreabă Președintele în sesizarea sa.

Ședința Curții Constituționale pentru examinarea acestei sesizări este programată pentru vineri, 21 decembrie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău