Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința legalității ridicării imunității lui Filat

  • 17 Noiembrie 2015 14:09
Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința legalității ridicării imunității lui Filat

Curtea Constituțională a decis astăzi că fostul lider PLDM, Vlad Filat, a fost lipsit de imunitate parlamentară în mod legal.

Curtea a respins astfel sesizarea depusă de către deputații liberal-democrați care s-au arătat nemulțumiți de această decizie.

Deputații PLDM au contestat adoptarea de către Legislativ a hotărârii prin care Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară, pe motiv că ar fi fost încălcată prezumpția nevinovăției, că Procurorului General i s-a acordat cuvântul la tribuna Parlamentului, de asemenea că nu a fost respectat secretul votului și că Vlad Filat nu a avut timp să-și pregătească apărarea înainte de ședința comisiei juridice la care a fost examinată cererea procurorului. Curtea a calificat acuzațiile drept nefondate și a decis că în asemenea cazuri, votul deputaților trebuie să fie deschis și nu secret, așa cum stabilește regulamentul Parlamentului.

”Se respinge ca nefondată sesizarea unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare ai PLDM pentru controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului nr. 172 din 15 octombrie 2015 privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare deputatului Vladimir Filat”, a declarat judecătorul Curții Constituționale, Igor Dolea.
 
Deputatul PLDM Tudor Deliu a criticat decizia Curții Constituționale. ”Mi se pare că ceea ce am cerut noi de la Curte a fost interpretat cu totul altfel. Obiectul sesizării a fost Hotărârea Parlamentului la nivel de încălcare a procedurilor de ridicare a imunității domnului Vlad Filat”, a declarat Tudor Deliu.

Amintim că Parlamentul i-a ridicat imunitate lui Vlad Filat la 15 octombrie, iar în aceeași zi el a fost reținut de către ofițerii CNA, fiind cercetat într-un caz de corupție și trafic de influență, legat de Banca de Economii.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:1,03 m/s
Tue
13
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Sat
11
Arhivă Radio Chișinău