Curtea Constituțională examinează sesizarea liberalilor cu privire la inițiativa lui Igor Dodon de a organiza un referendum

  • 26 Iulie 2017 08:47
Curtea Constituțională examinează sesizarea liberalilor cu privire la inițiativa lui Igor Dodon de a organiza un referendum

Curtea Constituțională a Republicii Moldova va examina astăzi sesizarea unui grup de deputați ai Partidului Liberal cu privire la inițiativa președintelui Igor Dodon de a organiza un referendum consultativ, la care să ceară, între altele, competențe suplimentare.

Liberalii solicită anularea acestei inițiative și susțin că plebiscitul este neconstituțional, deoarece unele subiecte propuse de șeful statului nu pot fi supuse unui referendum, dar și pentru că nu a fost respectată procedura prevăzută de Legea Supremă. 

Potrivit decretului semnat de Igor Dodon, referendumul se va desfășura la 24 septembrie, iar cetățenii ar urma să răspundă la patru întrebări. Prima se referă la abrogarea legii care prevede transformarea în datorie publică a unui miliard de dolari. De asemenea, Igor Dodon își dorește să obțină, în calitate de președinte, împuterniciri sporite pentru a putea dizolva Parlamentul și organiza alegeri anticipate. O altă întrebare la care ar urma să răspundă cetățenii este dacă își doresc reducerea numărului de deputați de la 101 la 71 și dacă doresc studierea în școli a disciplinei ”Istoria Moldovei”. 

Pentru organizarea referendumului sunt necesare aproape 75 de milioane de lei, bani care, deocamdată, nu au fost alocați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău