Curtea Constituțională examinează legea privind interzicerea simbolurilor comuniste

  • 04 Iunie 2013 13:28
Curtea Constituțională examinează legea privind interzicerea simbolurilor comuniste

Curtea Constituțională examinează astăzi, 4 iunie, legea privind interzicerea simbolurilor comuniste. În cadrul examinării, sunt audiați istorici, dar și reprezentanți ai Asociației foștilor deportați și a victimelor represiunii staliniste

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a anunțat din start că dosarul este unul complicat și a îndemnat participanții să fie calmi și să se abțină de la declarații politice.

Deputații comuniști, care au contestat legea, susțin că aceasta ar contraveni  prevederilor a 13 articole din Constituție și că ar încălca mai multe drepturi fundamentale ale omului. De asemenea, potrivit deputatului comunist, Artur Reșetnciov, legea ar fi fost adoptată cu scopul de a distruge PCRM.

Pe de altă parte, liberalul Valeriu Munteanu, unul din autorii legii, a declarat în fața Curții că regimul bolșevic din perioada societică a făcut zeci și sute de mii de victime pe teritoriul actual al Republicii Moldova, în urma persecuțiilor, deportărilor și foametei organizate și din această cauză regimul comunist sovietic trebuie condamnat.

Amintim că Parlamentul a condamnat, la 12 iulie 2012, regimul totalitar comunist din perioada sovietică și a interzis utilizarea simbolurilor comuniste în scopuri politice, insluiv de către partide, care riscă să fie lichidate dacă nu se vor conforma acestor prevederi. Curtea Constituțională a cerut avizul Comisiei de la Veneția, care consideră că interzicerea simbolurilor comuniste în Republica Moldova echivalează cu ingerința în libertatea asocierii. În același timp, experții subliniază că avizul Comisiei poartă doar caracter de recomandare. Legea a intrat în vigoare la 1 octombrie 2012.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău