Curtea Constituțională a recepționat aproape 300 de sesizări în 2021

  • 27 Ianuarie 2022 15:32
Curtea Constituțională a recepționat aproape 300 de sesizări în 2021

În 2021, Curtea a pronunțat 39 de hotărâri, dar a recepționat aproape 300 de sesizări. Datele sunt prezentate în Raportul privind exercitarea jurisdicției constituționale în anul 2021. Domeniile în care Curtea a fost chemată să se pronunțe au fost diferite: unele de importanță socială, altele cu impact politic.

Potrivit Bizlaw.md, printre hotărârile pronunțate sunt cele referitoare la:

Accesul la informațiile cu caracter personal, în Hotărârea nr. 3 din 14 ianuarie 2021, Curtea a menționat că autoritățile și instituțiile publice care furnizează informațiile atribuite datelor cu caracter personal sunt obligate să creeze condiții care ar asigura protecția acestor date, cu respectarea principiilor și a criteriilor de punere în balanță. Respingerea solicitării de a furniza datele cu caracter personal trebuie să fie proporțională și justificată prin scopurile legitime prevăzute de articolul 54 alin. (2) din Constituție.

Omisiunea includerii soțului în calitate de succesor al părții vătămate sau al părții civile în procesul penal. În această cauză, Curtea a conchis că prevederile din Codul de procedură penală contraveneau Constituției, în partea referitoare la această omisiune. Totodată, până la modificarea Codului de procedură penală de către Parlament, Curtea a instituit o soluție provizorie, potrivit căreia soțul va putea fi recunoscut în calitate de succesor în procesul penal al părții vătămate sau al părții civile.

Prerogativa stabilirii cuantumului taxelor locale: Curtea a reținut că autoritățile publice locale trebuie să-și poată stabili taxele locale și cuantumul lor fără limite și plafonări în această privință din partea legislativului. Curtea a declarat neconstituționale prevederi legale care instituiau cote maxime pentru autoritățile locale la taxele pe care le percepeau.

Reexaminarea pensiei de dizabilitate. Articolul 33 alin. (1) lit. c) din Legea privind sistemul public de pensii recunoaște dreptul la reexaminarea pensiei în sensul majorării ei în cazul titularilor pensiei pentru limită de vârstă care  au activat sau care continuă să activeze în câmpul muncii cel puțin doi ani după realizarea dreptului la pensie.

Un alt aspect important care a fost vizat în Raportul anual al Curții ține de nivelul executării hotărârilor și adreselor Curții. Curtea a constatat existența mai multor acte jurisdicționale adoptate pe parcursul ultimilor ani, care au rămas neexecutate de legislator. Prin urmare, Curtea a atenționat în mod repetat legislativul și executivul despre necesitatea executării actelor jurisdicționale ale Curții.

În consecință,  Parlamentul a comunicat Curții despre constituirea unui grup de lucru în scopul urgentării procesului de executare a actelor neexecutate și înregistrarea unei inițiative legislative privind modificarea unor acte normative, pentru executarea hotărârilor și adreselor adoptate de Curtea Constituțională în perioada 2011-2021.

La adoptarea Raportului anual, Curtea a constat că este în creștere numărul deciziilor de inadmisibilitate. Dacă în anul 2015 au fost pronunțate 12 decizii de inadmisibilitate, atunci în anul 2021 au fost pronunțate 175.

Cu referire la numărul sesizărilor, dacă în anul 2020 au fost înregistrate 227 de sesizări, atunci în anul 2021 au fost înregistrate 293 de sesizări. Totodată, este în creștere și numărul sesizărilor transferate pentru anul următor. Astfel, pentru anul 2021 au fost transferate 71 de sesizări, iar pentru anul 2022, 86 de sesizări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău