Curs de instruire pentru angajații Procuraturii Anticorupție și MAI

  • 12 Mai 2014 14:30
Curs de instruire pentru angajații Procuraturii Anticorupție și MAI

Experți germani și din Republica Moldova au început astăzi un curs de instruire pentru angajații Ministerului de Interne și Procuraturii Anticorupție în ceea ce privește combaterea și prevenirea corupției.

Una dintre principalele recomandări ale specialiștilor din Germania este sensibilizarea opiniei publice și informarea populației despre efectele negative ale actelor de corupție.

Experții gemani au subliniat că în țara lor, sectorul unde își concetrează eforturile organele de combatere a corupției este cel al licitațiilor publice, pe când cazurile de mituire a polițiștilor rutieri, de exemplu, sunt mai rare. Pentru raportarea corupției au fost instituite centre de informare, unde orice cetățean poate depune o plângere anonimă, în baza căreia pot fi inițiate investigațiile. Această practică o recomandă și pentru Republica Moldova procurorul superior din Wuppertal, Germania, Wolf-Tilman Baumert.

Nivelul de raportare a cazurilor de corupție în rândul polițiștilor din Republica Moldova este deocamdată foarte scăzut, a menționat șeful Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, Anatolie Postică. Pentru comparație, Anatolie Postică, a adus exemplul poliției din Lituania.

De la mijlocul lunii august, angajații tuturor instituțiilor publice vor fi testați la capitolul integritate, a subliniat directorul adjunct al Centrului Național Anticorupției, Cristina Țărnă. Cei care eșuează, riscă să fie demiși din funcții.

Testul de integritate nu va fi aplicat deputaților și primarilor, pentru că aceștia nu pot fi demiși, fiind în funcții elective.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău