Cunoscut jurnalist olandez de investigații, rănit grav după un atac armat în Amsterdam

  • 07 Iulie 2021 11:08
Cunoscut jurnalist olandez de investigații, rănit grav după un atac armat în Amsterdam
Foto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un jurnalist olandez specializat în probleme de criminalistică și care fusese ținta unor amenințări cu moartea a fost grav rănit cu focuri de armă marți seara la Amsterdam, atac calificat drept "șocant și de neconceput" de premierul Țărilor de Jos, informează miercuri AFP și Agerpres.

"Atacul contra lui Peter R.de Vries este șocant și de neconceput, acesta este un atac împotriva unui jurnalist curajos și în consecință un atac împotriva libertății presei, care este esențială pentru democrația noastră și statul nostru de drept", a declarat premierul Mark Rutte în timpul unei conferințe de presă la Haga.

Peter R.de Vries, 64 de ani, jurnalist și prezentator de televiziune, este o personalitate cunoscută în Țările de Jos pentru rolul său în mai multe anchete asupra infracțiunilor de criminalitate.
 
El a apărut în mod regulat în calitate de purtător de cuvânt al victimelor sau în cercul apropiat al unor martori-cheie. Peter R.de Vries a primit mai multe amenințări cu moartea de-a lungul carierei sale.
 
"El luptă pentru a rămâne în viață", a declarat Femke Halsema, primărița Amsterdamului, în timpul unei conferințe de presă în capitala olandeză.
 
Trei persoane au fost arestate - două într-o mașină pe o autostradă și una la Amsterdam -, a anunțat Frank Paauw, șeful poliției din Amsterdam, în cadrul aceleiași conferințe de presă. Printre aceste persoane se află probabil presupusul atacator, a adăugat el, fără a oferi mai multe informații asupra arestărilor și nici asupra unui eventual motiv al crimei.
 
Asupra lui Peter R.de Vries s-a tras pe o stradă din centrul Amsterdamului în jurul orelor 19:30 (17:30 GMT), în timp ce jurnalistul ieșea din studioul unui talk-show unde fusese invitat.
 
Martori au auzit cinci focuri de armă și au văzut că jurnalistul a fost rănit la cap, a informat televiziunea publică NOS.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău