Cum va influența criza din Rusia economia Republicii Moldova

  • 19 Ianuarie 2016 19:24
Cum va influența criza din Rusia economia Republicii Moldova

Rusia trece, în ultimul timp, printr-o recesiune profundă datorită diminuării prețurilor la petrol la bursele internaționale și sancțiunilor economice impuse de Occident Moscovei.

Acest lucru nu poate să nu influențeze și economia Republicii Moldova, dependentă în mare măsură de remitențele cetățenilor săi care activează pe teritoriul Federației Ruse, spun experții. Și exporturile moldovenești în această țară ar putea intra pe un trend descendent, lucru ce va pune presiune pe acumulările la buget și, în consecință, va obliga autoritățile să înăsprească politica bugetar -fiscală pentru anul 2016.

Criza din Federația Rusă ar putea avea consecințe negative pentru economia Republicii Moldova din cauza dependenței acesteia de transferurile bănești ale moldovenilor din Rusia, dar și a faptului că, la mai bine de un an de la semnarea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, o bună parte a exporturilor moldovenești rămân orientate spre piața estică.

Deprecierea accelerată a rublei ruse, de altfel ca și ieftinirea petrolului, ar putea determina și deprecierea leului moldovenesc, consideră expertul economic, Viorel Chivriga. Potrivit analistului, cei peste 150 de mii de muncitori moldoveni din Federația Rusă  au început să trimită mai puțini bani acasă, lucru ce va pune presiune pe cursul de schimb leu-dolar în perioada imediat următoare. În consecință, s-ar putea înregistra o creștere a prețurilor la produsele alimentare cu circa 8%, ținând cont de faptul că transferurile moldovenilor care lucrează în străinătate constituie circa 25% din PIB.

”Devalorizarea rublei are un impact puternic asupra economiilor tuturor țărilor aflate în strânse relații comerciale cu Rusia. Deci și asupra Republicii Moldova. Decenii la rând partener comercial tradițional al Moscovei, Chișinăul se vede nevoit să se reorienteze spre alte piețe, cum ar fi cele occidentale.Datorită deprecierii masive a rublei, prețul pentru traiul cetățenilor moldoveni v-a prevala asupra salariilor primite, atunci aceștia, neavând o calificare, ar putea reveni masiv în Moldova, completând rândurile șomerilor, ori se vor îndrepta spre alte destinații”, a declarat Viorel Chivriga.

Devalorizarea rapidă a rublei din ultima perioadă va afecta direct și relațiile economice moldo-ruse, deși acest efect este oarecum diluat, întrucât o bună parte din produsele moldovenești sunt supuse embargoului. Exportatorii care mai livrează bunuri în Rusia se vor confrunta cu o scumpire a produselor pe piața rusă, consideră  expertul economic Roman Chircă. Totuși, potrivit acestuia, înăsprirea sancțiunilor economice, impuse de către Occident Moscovei, ar putea impune Rusia să revizuiască lista produselor moldovenești interzise până acum pe piața internă.

”Pe lângă efectele negative ale recesiunii rusești, există totuși și o latura bună. Republica Moldova, care în ultima perioadă a reușit să-și dezvolte o așa zisă ”imunitate” la turbulențele economico-financiare din Federația Rusă, va resimți efectele acestora treptat, astfel încât să-și ajusteze economia la aceste schimbări, care ar putea genera o scădere a economiei moldovenești cu până la 5%. Pe de altă parte, Federația Rusă devine o țara avantajată pentru exporturi și va încerca să dinamizeze raporturile comerciale în primul rând cu vecinii săi, inclusiv și cu Republica Moldova”, a declarat Roman Chirca.

Pe de altă parte, susțin experții, deprecierea rublei și reducerea prețului la petrol ar putea determina ieftinirea  produselor energetice pe piața internă, fapt ce ar diminua parțial efectele inflaționiste generate de scăderea remitențelor și deprecierea valutei naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău