Cum va funcționa pașaportul de vaccinare în călătoriile viitoare? OP-ED de Ala Tocarciuc

  • 02 Iunie 2021 08:30
Cum va funcționa pașaportul de vaccinare în călătoriile viitoare? OP-ED de Ala Tocarciuc

„...Deja se vede luminița din capătul acestei perioade complicate și se vorbește mult despre o înviorare post-pandemică la nivel global. A venit timpul să ne pregătim și noi de această înviorare. Pașaportul de vaccinare va deveni în timpul apropiat un document obligator pentru cei, care doresc să călătorească...”

În ultima mea călătorie din Mai 2021 am avut nevoie de mai multe documente de călătorie. Pe lângă pașaport, tichet de îmbarcare, am avut nevoie de un certificat, care să confirme că nu am COVID-19, prin rezultat negativ al testului PCR, efectuat cu 72 ore înainte. Aveam în telefonul meu și testul cu titrul de anticorpi, și certificatul de vaccinare cu prima doză. Nu era nevoie de ele. Regula de intrare în țara de destinație era una simplă: test negativ PCR, nu mai vechi de 72 ore.

La intrare în Elveția a trebuit să încarc o aplicație specială, prin care am primit un cod QR, confirmare că pot circula liber și nu trebuie să stau în carantină. Ca să fie foarte clar: testul negativ PCR îmi permite să trec frontiera și să intru în țară. Dacă stau sau nu în carantină – decide aplicația, în funcție de culoarea țării din care vin. Eu am venit din țară verde, respectiv nu am stat în carantină.

La ce să ne așteptăm în timpul apropiat?

Acum o săptămână Comisia Europeană - organul executiv al UE - a propus relaxarea regulilor de intrare în comunitate chiar de la începutul acestei luni, spunând că ar trebui acordat dreptul de intrare în UE persoanelor complet vaccinate cu seruri autorizate de UE. Vaccinurile împotriva coronavirusului autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente, autoritatea de reglementare a medicamentelor din bloc, includ cele produse de Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Comisia executivă a propus, de asemenea, să permită țărilor membre UE să decidă individual, dacă să permită călătorilor imunizați cu vaccinuri aprobate de Organizația Mondială a Sănătății pentru utilizare de urgență, care includ și vaccinul chinez Sinopharm. Decizii similare sunt în proces de examinare și de către autoritățile din SUA, China, Japonia. Este un semnal clar că oamenii în curând vor deveni mai mobili și vor putea călători, dar cu anumite condiții.

Ce se cere la intrare în UE?

Mai multe țări au stabilit printre condiții la traversarea frontierei prezența unui document, care ar confirma:

  • rezultatul negativ al testului PCR la COVID-19 (efectuat cu 72 ore înainte de intrare)

sau

  • certificatul despre vaccinare în ultimele 6 luni (cu ambele doze, dacă așa prevede schema de administrare a vaccinului)

sau

  • certificat despre anticorpi la COVID-19 (pentru cei, care au trecut prin boală în ultimele 6 luni).


Regulile diferă de la țară la țară, și depind de (1) țara din care veniți și de (2) pașaportul cu care intenționați să călătoriți. Este bine să vă documentați înainte de călătorie despre cerințele de intrare în țara de destinație după aceste două criterii. Spre exemplu, dacă plecați din Chișinău cu pașaport românesc spre o țară din UE, este recomandat să citiți condițiile de intrare pentru ambele țări: Moldova și România. Ar putea să fie similare. Sunt însă și cazuri, când condițiile de intrare diferă, și atunci e bine să le cunoașteți și să fiți pregătiți.

Pașaportul de vaccinare: digital sau de hârtie?

Dezbaterile despre pașapoartele de vaccinare sunt în toi. La acest moment majoritatea țărilor UE eliberează certificate pe hârtie pentru cei vaccinați. În cele mai dese cazuri acestea sunt printate pe foi albe A4, cu mențiune de semnătură digitală pe ele. Germania și Elveția au elaborat formulare tipizate, de culoare galbenă, printate pe o hârtie cu densitate mai mare, gen carton, format A5. Acest formular este posibil de pliat în formă de pașaport. Este un document oficial pentru călătorii în aceste țări, dar nu este încă acel pașaport verde digital internațional.

Datele celor vaccinați se păstrează în sistemele informaționale de sănătate naționale ale fiecărei țări UE. Din decembrie 2020 se lucrează în colaborare cu OMS la un certificat digital de vaccinare SMART, valabil pentru toți oamenii, indiferent de cetățenie. De menționat că în prezent OMS nu este adeptă la aplicarea acestor certificate în practică, deoarece este constatat un acces inegal la vaccinuri și se vor genera posibile discriminări pentru cei care nu au încă acces la vaccinare.

Cu toate aceste opinii contradictorii, elaborarea pașaportului verde digital continuă intens în UE, SUA, Japonia, China.

Acest pașaport se presupune că ar putea fi unul digital, adică să fie sub formă de o aplicație unică globală. Se presupune că multe țări au deja aplicații naționale, respectiv, va fi nevoie de conexiuni a acestora cu aplicația globală. Aplicațiile naționale colectează date despre cei trecuți prin boala COVID-19, inclusiv teste PCR, teste la anticorpi, dozele de vaccin administrate. Toate aceste date urmează să fie revărsate în această aplicație globală sau să fie posibil să fie trecute din o aplicație națională în altă aplicație națională.

Printre problemele tehnice menționate la acest moment sunt:

  • posibilitatea tehnică a colectării datelor din diverse țări și asigurarea schimbului lor în regim real;
  • validarea calității testelor și rezultatelor lor;
  • validarea vaccinurilor utilizate și recunoașterea certificatelor de vaccinare naționale pe teritoriul altei țări;
  • valabilitatea certificatelor și a rezultatelor testelor;
  • asigurarea funcționalității neîntrerupte a tuturor acestor aplicații;
  • acceptarea cetățenilor din țările non-UE în aceste aplicații;
  • asigurarea protecției datelor personale a utilizatorilor;
  • asigurarea funcționalității aplicației pe telefoane de diverse generații.
     

Realistic vorbind, în următoarele trei luni, o să călătorim cu certificate de vaccinare sau rezultate de teste pe purtător de hârtie, cu posibile mici excepții. Se presupune că opțiunea de pașaport pe purtător pe hârtie o să fie păstrată și pe viitor pentru cei, care nu au dispozitive digitale.

Ce vor face țările non-EU?

Țările care nu fac parte din Uniunea Europeană vor avea nevoie de un cod de norme naționale. Normele naționale de călătorie pentru cei, care intră în Moldova, spre exemplu, o să includă și cerințele de intrare în țară, cu prezența obligatorie a unuia din documentele menționate mai sus.

Nu se exclude posibilitatea folosirii platformei UE pentru pașapoarte digitale și pentru țările non-UE, cu condiția validării listei vaccinurilor aplicate și a testelor utilizate. Se presupune și posibilitatea validărilor bilaterale, adică între țări UE, pe de o parte, și non-UE, pe de altă parte, a listei vaccinurilor și formularelor certificatelor tipizate de vaccinare și/sau testare folosite în ambele țări.

Se presupune, că regulile de intrare în țară o să depindă mai mult de țara de origine decât de cetățenia din pașaport. Dacă cineva deja vaccinat, se va întoarce în UE din o țară roșie, acest om va fi obligat să stea în carantină de 10 zile. Dacă revine din țară verde, nu este nevoie de carantină. Sunt încă multe necunoscute în această ecuație cu pașaportul de vaccinare. În curând o să avem mai multă claritate și mai multe opțiuni pentru a călători în diverse țări.

Acum 18 luni pandemia a venit ca un val neașteptat, care a oprit o lume întreagă pe o perioadă nedeterminată. Deja se vede luminița din capătul acestei perioade și se vorbește mult despre o înviorare post-pandemică la nivel global. A venit timpul să ne pregătim și noi de această înviorare. Pașaportul de vaccinare va deveni în timpul apropiat un document obligator pentru cei care doresc să călătorească.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău