Cum va fi vremea de Sfântul Andrei și ce ar prevesti conform tradițiilor

  • 12 Decembrie 2018 16:42
Cum va fi vremea de Sfântul Andrei și ce ar prevesti conform tradițiilor

Frig în timpul nopții, temperaturi pozitive ziua, cer variabil și ninsori slabe în toată țara – acestea sunt prognozele meteorologilor pentru următoarele zile, transmite MOLDPRES.

Valentina Benzin, sinoptician coordonator în cadrul serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), a menționat pentru Agenție că vremea în următoarele zile, dar și în weekend, va fi caracterizată de valori termice cuprinse între 0-3 grade, ziua, la nord, și 1-5 grade Celsius, în zonele de centru și sud. Noaptea, mercurul termometrelor va coborî sub zero și va atinge în medie pe țară minus 5 grade Celsius. Pe parcursul zilei de joi, în toată țara se așteaptă ninsori, vântul va sufla slab din nord-vest.

În Chișinău, în această noapte vor fi minus două grade, iar mâine se vor înregistra două grade.

Conform meteorologiei populare, dacă primele săptămâni din decembrie sunt geroase, vremea se va menține la fel și în următoarele zece săptămâni. Zăpadă multă și gerul din decembrie prevestesc grâu și bucate din belșug. Săptămâna curentă este marcată și de sărbătoarea Sfântului Andrei, numit și cel Întâi Chemat. Potrivit scrierilor, Sfântului Andrei i-au fost încredințate spre evanghelizare ținuturile din regiunea Mării Negre, acesta predicând atât în sudul Basarabiei, cât și în Sciția Mică, Dobrogea de astăzi. 

Ajunul Sfântului Andrei, care va fi în această seară, are un farmec aparte pentru moldoveni. Se crede că în aceasta noapte "umblă strigoii" să fure "mana vacilor", "mințile oamenilor" și "rodul livezilor". Tot în această noapte, fetele fac farmece și încearcă să-și afle viitorul iubit. Unii bătrâni observă cerul în noaptea de Sfântul Andrei și prezic dacă noul an va fi bogat sau sărac, ploios sau secetos, dar și dacă va fi pace sau război. Mai multe biserici din Moldova au ca ocrotitor pe Sfântul Andrei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău