Cum va avea loc reconfigurarea coaliției de guvernare (Timpul)

  • 08 Iunie 2015 11:41
Cum va avea loc reconfigurarea coaliției de guvernare (Timpul)

Revista presei din 8 iunie 2015

Piața Marii Adunări Naționale, împărțită între două tabere care militează pentru același scop, titrează Adevărul. Cu o săptămână înainte de alegerile locale generale din Republica Moldova, Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a fost locul în care oameni cu aceeași viziuni - proeuropene - s-au împărțit în două tabere, acuzându-se reciproc de trădare: adepții Platformei civice „Demnitate și Adevăr” și susținătorii Partidului Liberal. Primii au scandat lozinci de demitere a mai multor persoane publice, iar liberalii țineau discursuri în care invitau cetățenii să-i voteze pe 14 iunie, comentează Adevărul.
 
Vlad Filat, Vlad Plahotniuc și Vladimir Voronin sunt declarați „dușmani ai poporului la mitingul, Platformei „DA” din scuarul Catedralei, scrie Timpul. Deși la acest mitig s-a  scandat: „Ghimpu, trădătorul. Noi suntem poporul”. Participanții la mitingul organizat de Platforma „DA” i-au proclamat pe Vlad Filat, Vlad Plahotniuc și Vladimir Voronin „dușmani ai poporului". Mulțimea de simpatizanți ai Platformei „DA” a mers în marș până la Centrul Național Anticorupție, iar ulterior s-au întors în Piața Marii Adunări Naționale. Acțiunile de protest ale Platformei „DA” s-au terminat, cei care au fost la protest s-au împrăștiat. Ei însă au promis că vor reveni – cu corturile pe 27 august, tot aici, în PMAN din Chișinău.
 
Timpul se întreabă cum va avea loc reconfigurarea coaliției de guvernare după alegerile locale? Liberalii se arată sceptici, comuniștii glumesc, liberal-democrații acuză, iar democrații admit o coaliție în orice format. Crearea unei noi coaliții de guvernare în Republica Moldova după alegerile locale din 14 iunie, despre care se vorbește tot mai intens în ultimul timp, este cel mai probabil un discurs preelectoral. Deși realmente respectiva schimbare pare a fi singura șansă de salvare a guvernării proeuropene care, după Scandalul Miliardului, își pierde electoratul în beneficiul partidelor aflate la cheremul Moscovei, deocamdată acest lucru pare a fi imposibil. La aceste concluzii am ajuns, după ce am discutat cu reprezentanții partidelor care ar putea face parte din eventuala „noua alianță”.
 
Diploma de studii a premierului Republicii Moldova, Chiril Gaburici, este falsă. Ziarul scrie că Ministerul de Interne de la Chișinău a decis că diploma de studii a premierului Republicii Moldova, Chiril Gaburici, este falsă. Ancheta arată că semnătura directorului instituției unde a învățat Gaburici, dar și ștampila de pe actul de studii, sunt false.
 
Ziarul observă că, cu o zi înainte de anunțul că diploma sa de studii este falsă, premierul Chiril Gaburici a surprins printr-o mișcare fără precedent: șeful cabinetului de miniștri de la Chișinău i-a dat președintelui țării un ultimatum - într-o lună să demită conducerile Băncii Naționale, Procuraturii Generale și pe directorul Comisiei pentru Piața Financiară. În caz contrar, Gaburici spune că va pleca din funcție.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău