Cum va arăta vara pe plajă după pandemie pentru europeni? (AFP)

  • 23 Iunie 2020 10:01
Cum va arăta vara pe plajă după pandemie pentru europeni? (AFP)

După lunile pline de anxietate petrecute în izolare în propriile apartamente, numeroși cetățeni europeni își caută valizele, loțiunea pentru plajă și șlapii și îndrăznesc să-și facă planuri de vacanță la mare, prima vacanță de vară post-coronavirus, scrie AFP într-un reportaj, preluat de Agerpres.

Odată cu ridicarea restricțiilor și în contextul în care industria turismului se află deja cu spatele la zid, Uniunea Europeană a prezentat la 15 iunie planurile de redeschidere a frontierelor interne.

Însă chiar dacă sunt permisele călătoriile în cea mai mare parte a UE, mulți europeni ar putea prefera să-și organizeze vacanța din acest an între granițele propriilor țări.

Din Spania și Italia, până în Franța, Grecia și Marea Britanie, așteptările turiștilor, fie că este vorba de cei care adoră plajele și marea sau de cei care preferă turismul cultural, rămân foarte eterogene.

În Franța, cea mai importantă destinație turistică a lumii, guvernul contează pe faptul că francezii vor prefera să-și petreacă concediile în țară, pentru a contribui astfel de repornirea importantului sector economic al economiei franceze.

Pentru a se asigura că acest mesaj ajunge la francezi și pentru a le reaminti acestora ce le oferă propria țară din punct de vedere turistic, autoritățile de la Paris se pregătesc să lanseze campania #CetetejevisitelaFrance - În această vară vizitez Franța.

Mulți par să fi ascultat deja acest apel.

Conform șefului asociației franceze Entreprises du Voyage, care reprezintă sectoarele industriei turistice, doar 20% dintre rezervările pentru vacanța de vară făcute prin agențiile turistice sunt pentru locații în afara granițelor Franței, prin comparație cu 66% dintre rezervări, așa cum se întâmplă într-un an normal.

Însă el a precizat că vor fi aplicate măsuri reciproce dacă alte țări impun măsuri de carantinare pentru cetățenii francezi.

Paris, cel mai vizitat oraș din Europa, a revenit treptat la viață, odată cu redeschiderea cafenelelor în aer liber. Turnul Eiffel se redeschide la 25 iunie, deși cu limitări ale numărului de vizitatori, care vor putea la început să urce în vârful acestui monument doar pe scări, printre alte restricții.

Enigmatica Mona Lisa și celelalte capodopere ale artei plastice vor putea fi adimrate din nou în sălile palatului Luvru din 6 iulie.

În Spania, destinații turistice "obligatorii" pentru orice turist care se respectă, precum monumentala Sagrada Familia din Barcelona sau palatul Alhambra din Granada se vor redeschide de la 1 iulie pentru turiștii străini.

Purtarea măștilor va rămâne obligatorie în public și în spațiile închise până când virusul va fi învins, au avertizat autoritățile spaniole.

În Marea Britanie călătorilor li se va lua temperatura la sosire, conform schemei ce va fi pusă în aplicare în concordanță cu "linii directoare stricte de sănătate", au anunțat autoritățile regionale, care au impus o carantină de 14 zile pentru toți cei care sosesc din străinătate, inclusiv cetățenii britanici, pentru a evita pătrunderea de noi cazuri de COVID-19 în țara cu cel mai mare număr de victime ale noului coronavirus din Europa.

Această decizie va reprezenta probabil o lovitură pentru turismul internațional, Big Ben-ul și palatul Buckingham, dar și alte atracții turistice britanice nu vor fi probabil luate cu asalt de turiștii străini, la fel ca în fiecare an, dacă marea parte a celor care intră în țară vor trebui să se autoizoleze pentru două săptămâni.

De cealaltă parte, pentru a le permite britanicilor să-și petreacă vacanțele pe meleaguri mai însorite, autoritățile au anunțat că doresc să stabilească "punți aeriene" cu țările care au rate mici de infectare cu noul coronavirus.

Această decizie se va baza pe acorduri bilaterale cu țări individuale, dar va ocoli necesitatea carantinei.

Chiar și fără această măsură controversată, călătoria în Marea Britanie rămâne complicată, cu rezervările hoteliere sau închirieri de apartamente încă imposibil de realizat, cu excepția călătoriilor de afaceri.

Restaurantele și atracțiile turistice sunt, de asemenea, încă închise.

"Benvenuti in Italia!" este urarea cu care sunt primiți de obicei turiștii în Italia, care a fost prima țară europeană lovită puternic de coronavirus.

La trei luni după ce au fost aplicate măsuri dure de închidere și izolare, dar nerăbdătoare să întoarcă această pagină și să-și resusciteze sectorul turistic cheie, Italia s-a redeschid călătorilor din Europa la 3 iunie.

De fapt, multe dintre celebrele sale monumente și situri istorice au fost redeschise încă din mai, inclusiv Basilica Sf. Petru din Vatican și Colosseumul.

Însă, la fel ca și în cazul canalelor venețiene unde gondolele își așteaptă clienții, aceste atracții turistice rămân tăcute, fiind vizitate de foarte puțini oameni, majoritatea italieni.

Iar cum turismul reprezintă 13% din PIB, autoritățile sunt hotărâte să promoveze "marca" Italia.

Chiar și așa, turiștii străini care se plimbă cu tradiționala gelato în mâini pe străzile Romei sunt foarte puțini.

Elveția și Austria au decis abia recent să-și redeschidă frontierele cu nordul Italiei, o decizie importantă în contextul în care Trecătoarea alpină Brenner, de la frontiera austro-italiană, reprezintă una dintre axele majore ale traficului între nordul și sudul Europei, în special pentru turiștii germani.

Din 15 iunie, fie că ești turist german, elvețian sau albanez, Acropolele și apele turcoaz ale insulelor elene sunt din nou pe harta turistică a Europei, odată cu redeschiderea principalelor două aeroporturi ale Greciei, cel de la Atena și cel de la Salonic, pentru sosiri din 29 de țări, marcând startul sezonului turistic.

Însă turiștii care provin din regiuni ce au fost grav lovite de virus vor fi testați în mod obligatoriu și-și vor petrece prima lor noapte pe pământ elen în hoteluri desemnate special. Din această categorie a regiunilor de risc fac parte Parisul, Madridul și Lombardia, printre altele.

Odată ajunși în Grecia, turiștii vor avea acces la toate nestematele turistice ale acestei țări, inclusiv situri arheologice și muzee, fiind instalate sisteme de filtrare a vizitatorilor la intrare.

Dacă cinematografele în aer liber, cluburile de noapte și tavernele sunt deja deschise, bufetele hotelurilor au rămas închise.
Șezlongurile și prosoapele de plajă trebuie să fie așezate cu respectarea distanțării sociale.

Pentru cei care se îndreaptă spre plajele din Corfu sau Creta, spre exemplu, este necesară rezervarea din timp a locurilor la bordul unor curse aeriene interne sau pe vase.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău