Cum și de ce cazul lui Luca Filat a ajuns tocmai acum în atenția justiției britanice (RFE/RL)

  • 09 Februarie 2019 09:11
Cum și de ce cazul lui Luca Filat a ajuns tocmai acum în atenția justiției britanice (RFE/RL)

Agenția Națională pentru pentru Combaterea Infracțiunilor din Marea Britanie, National Crime Agency, răspunde de cazul lui Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, ce a ajuns anume acum, în ajunul alegerilor parlamenatare din Republica Moldova, în atenția justiției britanice.

investigație a Agenției arată că, la cei 22 de ani ai săi, Luca Filat locuiește din 2016 la Londra, unde și-a cumpărat un Bentley de 200 de mii de lire sterline, a închiriat un apartament de peste o mie de lire pe zi plătit pe un an înainte, a dus un mod de viață extravagant, cheltuind sume de bani semnificative pe bunuri și servicii de lux.

Agenția a făcut publice toate aceste detalii joi, 7 februarie, când judecătorul Michael Snow de la un tribunal al Londrei a dat curs cererii Agenției Naționale pentru Combaterea Infracțiunilor de a confisca din conturile lui Luca Filat alte aproape jumătate de milion de lire, spunând că banii au provenit cel mai probabil din activitățile criminale ale tatălui său în Republica Moldova.

Conturile lui Luca Filat au fost înghețate în luna mai anul trecut, cerându-se să justifice de unde are banii, lucru pe care fiul fostului premier nu l-a făcut.

Anunțul de joi al Agenției Naționale pentru Combaterea Infracțiunilor din Marea Britanie a cauzat mare agitație în presa moldoveană, căzând în plină campanie electorală. Amintirea furtului miliardului, din 2014, este încă vie (foarte vie), iar aliați ai fostului premier, condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupție, candidează la parlamentarele din 24 februarie.

Europa Liberă a solicitat Agenției Naționale pentru Combaterea Infracțiunilor din Marea Britanie întrebarea cum a ajuns cazul lui Luca Filat în atenția justiției britanice tocmai acum, în plină campanie electorală în Republica Moldova.

În răspunsul primit în scris de la o purtătoare de cuvânt se precizează mai întâi că acesta este un caz civil, nu unul penal, adică nu a avut loc vreun proces, ci numai audieri la tribunal. în răspuns se mai spune că:

„Agenția Națională pentru Combaterea Infracțiunilor nu poate determina momentul când are loc o audiere sau este examinat un caz în sistemul judiciar.

Punerea tuturor cazurilor pe rol este o responsabilitate și o funcție a sistemului judiciar iar scopul general este să se asigure pe cât posibil faptul că toate cazurile sunt audiate sau judecate în conformitate cu interesele justiției.

Calendarul audierilor este stabilit în întregime de tribunal și nu a existat nicio încercare de interferență în alegerile moldovene”.

Deci, audierea cazului în justiția britanică tocmai acum, cu două săptămâni înainte de alegerile moldovene, pare o coincidență.

Mai multe aflați pe europaliberă.org

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău