Cum se vor acorda scutirile persoanelor care pleacă în concediu de maternitate pe parcursul anului fiscal

  • 21 Iunie 2021 10:23
Cum se vor acorda scutirile persoanelor care pleacă în concediu de maternitate pe parcursul anului fiscal

Baza generalizată a practicii fiscale a fost completată prin Ordinul SFS nr. 326 din 14.06.2021 cu informații privind modalitatea acordării scutirilor persoanelor fizice care pleacă în concediu de maternitate, scrie Bizlaw.md.

SFS notează că în conformitate cu prevederile art.33-35 din Codul fiscal, fiecare contribuabil (persoană fizică rezidentă) are dreptul la o scutire personală anuală, scutire anuală pentru fiecare persoană întreținută în mărimea indicatorului prevăzut la articolеlе menționatе, transmite sursa citată.

Regimul fiscal și modalitatea determinării impozitului pe venit din salariu și din alte plăti efectuate de către angajator în folosul angajatului este prevăzut în Regulamentul cu privire la reținerea impozitului pe venit din salariu și din alte plăți efectuate de către angajator în folosul angajatului, precum și din plățile achitate în folosul persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.697 din 22 august 2014.

Prin urmare, potrivit prevederilor pct. 48 din Regulamentul menționat, la efectuarea ultimei plăți impozabile (salariu, premiu etc.) către angajata care pleacă în concediu de maternitate (ce include concediul prenatal și postnatal), reținerea impozitului pe venit se efectuează cu acordarea scutirilor solicitate:

  • dacă persoana se consideră angajat de la începutul anului fiscal – pentru 12 luni;
  • dacă persoana s-a angajat pe parcursul anului fiscal – pentru numărul de luni pe perioada cărora se considera angajat, începând cu luna următoare celei în care acesta s-a angajat și a depus cererea privind acordarea scutirilor și până la sfârșitul anului fiscal.

În cazul în care persoana respectivă revine la serviciu în anul fiscal în care au fost achitate plățile pentru concediul de maternitate, impozitul pe venit din plățile achitate ulterior se reține reieșind din suma totală a scutirilor acordate la achitarea plăților pentru concediul de maternitate.

În cazul în care persoana care se află în concediu de maternitate își retrage cererea privind acordarea scutirilor pînă la sfîrșitul anului fiscal, angajatorul trebuie să efectueze recalculul impozitului pe venit reținut, acordînd persoanei respective numai suma scutirii la care ea are dreptul de facto.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău