Cum se vede iarna din spațiu: Imagini spectaculoase surprinse de astronauții NASA în ultimii ani

  • 24 Decembrie 2022 13:12
Cum se vede iarna din spațiu: Imagini spectaculoase surprinse de astronauții NASA în ultimii ani

Agenția spațială americană NASA a publicat o serie de imagini surprinse de astronauții săi în ultimile ierni, transmite g4media.ro.

„Cu mult înainte de furtunile din această săptămână, astronauții NASA au surprins scene de iarnă pe Stația Spațială Internațională”, a precizat agenția.

Selecția integrală poate fi văzută aici.

Lacul Paiku (foto 1), situat într-o zonă aridă sudică, în apropierea versantului Himalaya, este unul dintre lacurile care se micșorează. Oamenii de știință estimează că nivelul lacului a scăzut cu aproximativ 4 metri din 1972, ceea ce a redus cu 8,5 la sută capacitatea sa de stocare a apei.

În a doua fotografie, gheața landfast care înconjoară revărsarea râului Moose are o culoare albă mai strălucitoare și plutește mai aproape de țărm. Gheața de culoare gri din golf este mai subțire și mai tânără. Banchizele de gheață care se formează în râul Moose sunt transportate în Golful James și sunt sparte de curenți. În timp ce acest peisaj înghețat pare neprimitor, comunitățile din apropiere, precum Moosonee, au nevoie de temperaturi sub zero grade pentru a construi drumuri de gheață. Avioanele sunt necesare pentru a călători între orașele mici de-a lungul Golfului James în timpul verilor scurte, dar construcția drumurilor de gheață pe timp de iarnă creează o legătură dificilă pentru provizii și oameni în nordul statului Ontario.

Un astronaut aflat la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) a realizat în ianuarie 2020 fotografia 3, cu South Island, Noua Zeelandă – desemnată și prin denumirea Māori „Te Waipounamu”. Alpii de Sud ai insulei, acoperiți de zăpadă, se întrezăresc printre norii de iarnă puțini, care planează, de asemenea, deasupra suprafeței mării. Întinzându-se pe sute de kilometri de-a lungul insulei, Alpii de Sud formează o coloană vertebrală de alb care contrastează cu peisajul verde și maro din jur. Cel mai înalt vârf din acest lanț muntos, cunoscut sub numele de Aoraki Mount Cook, se înalță la aproximativ 3.750 de metri deasupra nivelului mării.

Iarna pe acoperișul lumii (foto 4): lacuri glaciare din apropierea lanțului muntos Himalaya. Situate chiar la nord-est de Muntele Everest, Lacul Puma Yumco și Lacul Yamdrok erau înghețate în ianuarie 2020.

Marele Canion sub zăpadă a fost surprins în a cincea fotografie. Marele Canion a fost declarat parc național în urmă cu peste 100 de ani, în 26 februarie 1919.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău