Cum se va verifica eligibilitatea rambursării contribuției angajatorului la fondul social, în cazul majorării salariilor

  • 08 Noiembrie 2022 10:20
Cum se va verifica eligibilitatea rambursării contribuției angajatorului la fondul social, în cazul majorării salariilor

Entitățile private care vor majora salariile angajațiilor cu cel puțin 50 la sută vor putea beneficia de rambursarea, în proporție de 100%, a contribuției la fondul social aferent majorării salariale operate. Un proiect de lege în acest sens a fost publicat pentru consultări publice.

Pentru a beneficia de facilitățile propuse, angajatorul va solicita participarea la măsură la completarea dării de seamă privind reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.

Pe durata de implementare a măsurii, venitul salarial al angajatului nu trebuie să coboare sub nivelul venitului din momentul aplicării. În situația în care remunerația salarială a angajatului coboară sub acest nivel, angajatorului nu i se mai rambursează contravaloarea contribuției sale la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, iar angajatului i se deduce, în cuantum deplin, contribuția acestuia la fondul de asigurări obligatorii de asistență medicală.

În cazul unor majorări ulterioare, peste nivelul de 50% în raport cu baza de calcul, facilitățile se vor aplica pentru întregul cuantum al majorării pană la finele termenului de implementare al măsurii. Pe toată perioada măsurii, baza de calcul și comparație a majorării rămâne aceeași, indiferent de cuantumul și numărul majorărilor salariale ulterioare.

Angajatorul va putea beneficia de facilități o singură dată pentru fiecare angajat. Salariatul va putea, însă, fi subiect al măsurii repetat, doar în cadrul unui alt angajator.

Eligibilitatea solicitantului va fi verificată lunar, prin validarea îndeplinirii criteriilor de calificare, prin intermediul dării de seamă pentru reținerea impozitului pe venit, a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău