Cum se poate afla dacă starea de sănatate a creierului este bună

  • 09 Iulie 2018 11:09
Cum se poate afla dacă starea de sănatate a creierului este bună

O autoanaliză simplă poate determina dacă creierul uman este sănătos sau nu, afirmă un studiu recent. Senzația de vârstă mai mică decât vârsta reală poate fi un indiciu al sănătății generale a creierului, arată acest studiu, publicat în revista "Frontiers in Ageing Neuroscience".

Analizând o serie de scanări cerebrale, cercetătorii au descoperit că persoanele care se percep mai tinere decât sunt au, de fapt, mai multă substanță cenușie în anumite zone ale creierului. Și acesta este un semn de bună sănătate a creierului. Materia cenuşie are multe funcții, inclusiv curățarea de substanțe chimice dăunătoare și transportul de glucoză.

Studiul a constatat, de asemenea, că cei care se simţeau mai tineri aveau scoruri mai bune ale testelor de memorie și erau mai puțin susceptibili de a prezenta simptome legate de depresie.

Pentru a analiza impactul vârstei subiective, cea pe care o simțim, oamenii de știință au întrebat 68 de persoane cu vârsta cuprinsă între 59 și 84 de ani care este vârsta lor reală şi care este cea pe care o simt. Apoi au comparat aceste afirmații cu scanările creierului.

Potrivit prof. Jeanyung Chey, autorul principal al studiului, "oamenii care se simt mai tineri au caracteristicile structurale ale unui creiere mai tinere". Acest lucru este valabil și atunci când sunt luați în considerare alți factori, cum ar fi "personalitatea, sănătatea subiectivă, simptomele depresive sau funcțiile cognitive", precizează Chey.

De asemenea, studiul a arătat că o persoană care se simte mai în vârstă decât este în realitate poate simți acest lucru din cauza schimbărilor biologice sau a alegerii stilului de viață. Prof.

Chey recomandă o evaluare a stilului de viață și luarea unor măsuri pentru o reducere a unor activități care ar putea contribui la îmbătrânirea cerebrală. Un sentiment ce trebuie supravegheat, fiindcă a te simţi mai bătrân decât eşti ar putea fi un indicator al unei probleme mai grave, cum ar fi primele etape ale demenței, avertizează studiul.

Această conștientizare a vârstei subiective este deosebit de importantă deoarece poate oferi informații despre starea de sănătate a creierului, care nu este detectabilă prin alte mijloace. Cei care se simt mai tineri decât sunt și au un stil de viață fizic și mental activ beneficiază în general de un creier mai sănătos. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
11 °C
cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,2 m/s
Thu
3 °C
Fri
-2 °C
Sat
-5 °C
Sun
-0 °C
Mon
6 °C

Curs oficial BNM 20 Februarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3273 -0.0756
USD 17.1288 0.0044
RON 4.0683 -0.0249
UAH 0.6305 0.0004
RUB 0.2588 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău