Cum să soliciți un împrumut pentru o mică afacere

  • 10 August 17:15
Cum să soliciți un împrumut pentru o mică afacere

În lumea antreprenoriatului, oportunitățile se deschid adesea prin prisma finanțării adecvate. Multe afaceri eșuează din cauza planificării financiare nepotrivite. Așa cum capitalul propriu, de cele mai multe ori, se dovedește insuficient pentru a pune pe roate afacerea, apelarea la o instituție financiară devine frecvent o soluție inspirată dacă procesul este administrat corect. Banca Națională a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, vine cu un mai multe recomandări și informații pentru a ajuta cetățenii să se orienteze mai ușor în mediul financiar și să ia decizii axate spre bunăstarea individuală și a societății, transmite IPN.

Potrivit BNM, finanțarea prin credit are mai multe avantaje, printre care structura previzibilă de rambursare. Finanțarea datoriei vine cu un grafic de rambursare predeterminat și permite întreprinderilor să-și planifice bugetele pentru rambursări regulate. De asemenea, se menționează rata dobânzii mai mică. De regulă, băncile oferă o rată a dobânzii mai mică decât Organizațiile de Creditare Nebancară (OCN) și Asociațiile de Economii și Împrumut (AEI). Totodată, întreprinderile își pot păstra proprietatea deplină și controlul asupra operațiunilor lor.

Finanțarea prin împrumut are și anumite dezavantaje, cum ar fi obligațiile de rambursare sau cheltuielile cu dobânzi. Împrumutul pentru finanțare prin credit înseamnă și obligația de a efectua rambursări regulate, care includ partea principală a creditului și dobânda. Întârzierea sau neplata obligațiilor față de bancă poate duce la acumularea de penalități și poate afecta scorul de creditare al companiei.

BNM atenționează că unele opțiuni de finanțare prin creditare pot necesita garanții, cum ar fi bunuri imobile sau echipamente pentru a garanta împrumutul. Acest lucru poate pune activele în pericol de pierdere în caz de nerambursare a împrumutului. „Solicitarea unui credit pentru o afacere, chiar și mică, poate fi un proces complex, iar pașii exacți variază în funcție de instituția financiară de la care doriți să obțineți creditul, de tipul de credit care este solicitat sau regulamentele specifice.

Pentru accesarea oricărui credit este necesar de parcurs câțiva pași. Solicitantul trebuie să evalueze nevoile afacerii. Trebuie identificată clar suma de bani de care are nevoie persoana și scopul pentru care vor fi folosiți acești bani în afacere.

Stabiliți cât de repede veți putea returna creditul și care sunt termenele care v-ar conveni. Este important să distingeți necesitatea de finanțare investițională (echipamente și utilaje, construcții, capital circulant sau materialele de care aveți nevoie pentru a opera). Pe lângă bilanț și calculul profitabilității, unul dintre documentele-cheie pe care îl examinează cu atenție o instituție financiară este cel referitor la fluxul de mijloace financiare sau, mai bine-zis, planul de încasări și plăți pe care dumneavoastră îl aveți în afacere. Desigur, este important să pregătiți și un plan de afaceri, care trebuie să exprime clar conceptul afacerii dumneavoastră, calculele tehnice, economice, analiza de piață cu evidențele de rigoare”, mai menționează BNM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
23,29
Cer fragmentat
Umiditate:96 %
Vint:2,57 m/s
Fri
22
Sat
21
Sun
18
Mon
18
Tue
20
Arhivă Radio Chișinău