Cum să prepari acasă sirop și lichior de lavandă – remedii naturale

  • 18 Iunie 2017 14:37
Cum să prepari acasă sirop și lichior de lavandă – remedii naturale

Lavanda (Lavandula) este o floare romantică pe care orice grădinar și-o dorește în grădină. Chiar dacă este o plantă nativă mediteraneană, o iubitoare de habitat uscat și însorit, toți încercăm să o aducem în grădini, în speranța că se va adapta. Florile și uleiul de lavandă sunt folosite frecvent în medicină. Florile sunt folosite sub formă de ceai, sirop sau lichior de lavandă pentru stările de neliniște, nervozitate, insomnie și depresie. De asemenea, sunt utilizate pentru o serie de probleme digestive, inclusiv meteorism (umflarea abdomenului cu gaze în cavitatea peritoneala sau intestinală), pierderea poftei de mâncare, vărsături, greață, gaze intestinale (flatulență) și stomac deranjat.

Lavanda – Beneficii pentru sănătate

Unele persoane folosesc lavandă pentru afecțiuni dureroase, inclusiv pentru migrene, dureri de dinți, entorse, răni și dureri articulare. De asemenea, lavandă este folosită pentru acnee, cancer și pentru a provocă menstruația. Intern se recomanda florile de lavandă și pentru cefalee, afecțiuni cardiace cu substrat nervos, boli de rinichi și ficat, tulburări digestive, balonări abdominale, reumatism, anxietate, afecțiuni ale cailor respiratorii, tușe, tușe convulsivă și laringită.

Lavanda este aplicată extern pe piele pentru a respinge țânțarii și alte insecte. Extern este indicată și pentru răceală, gripă și stări febrile.

Unii adaugă flori de lavandă sau emulsie de ulei volatil în apa de baie pentru a trata tulburări de circulație și pentru a îmbunătăți sănătatea mentală. Prin inhalare, lavandă (uleiul de lavandă) este folosită în aromoterapie pentru insomnii, dureri și agitație. În alimente și băuturi, lavandă este folosită că și componența de aromă, dar și terapeutică.

Uleiul de levănțica are efecte sedative care ajută la relaxarea anumitor mușchi și determină normalizarea funcției cardiace, prin reglarea stării de excitabilitate a unor receptori interni.

În industria de prelucrare, lavandă este folosită în produse farmaceutice și că ingredient de parfumare în săpunuri, cosmetice, parfumuri și decorațiuni. Cu toții știm mirosul de lavandă din produsele de igiena cu care ne alintăm uneori.

Când se recoltează florile de lavandă?

Inflorescențele se recoltează în prima jumătate a zilei, când conțin cea mai mare cantitate de ulei și, respectiv, principii active. Nu se îndeasă în coșuri, ci se transporta imediat la locul de extragere a uleiului sau la cel de uscare.

Lichior din flori de levănțica – cum se prepară acasă lichior de lavandă

Ingrediente pentru lichior de lavandă: flori de levăntică, alcool de 90°, 600 g miere naturală, 700 ml apă (cantitatea de alcool și de flori e la alegerea ta, în funcție de cât de concentrat dorești să fie lichiorul. Tot ce trebuie să știi e că florile trebuie să fie acoperite de alcool)

Mod de preparare lichior de lavandă: florile, recoltate când sunt înflorite în proporție de 75%, se tăie mărunt, se pun într-o sticlă de 500 ml și peste ele se toarnă alcoolul. Se închide ermetic și se infăsoară în hârtie de culoare inchisă. Se lasă la macerat 16-18 zile, timp în care se agită sticlă de 2 ori pe zi. Se strecoară și se amestecă cu siropul, care a fost preparat cu apa incălzită pană la 38°C și mierea de albine.

Acest lichior de lavandă este util în tratamentul migrenelor, reumatismului, cefaleei, stărilor de anxietate, în afecțiuni dureroase, dureri articulare, consumându-se câte 3 linguri pe zi.

Cum să prepari acasă sirop și lichior de lavandă – remedii naturale

Cum să prepari acasă sirop de lavandă

Ingrediente necesare:

2 cești de apa
2 cești de zahăr granulat
2 linguri de flori proaspete de lavandă
Mod de preparare sirop de lavandă

Amestecă toate ingredientele într-o cratiță, la foc mic, până se dizolvă zahărul.
După ce amestecul atinge punctul de fierbere, lasă-l pe foc 5 minute.
Îndepărtezi apoi cratiță de pe foc și lași să se răcească 30 de minute.
După cele 30 de minute, pune din nou la foc, iar când începe să fiarbă, oprești și torni siropul de lavandă în borcane sterilizate și le sigilezi cu capace.

Acest sirop de lavandă este perfect pentru înghețată, târțe cu fructe, limonadă, ceaiuri sau cocktailuri.

Sursa: blog.jorjette.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
6,07
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău