Cum să obții bani de la Buget

  • 16 Martie 2015 10:00
Cum să obții bani de la Buget

Revista presei din 16 martie 2015

Ca să obții bani din buget, trebuie să aderi la partidul „care trebuie”, titrează Timpul, care publică un reportaj din câteva localități afectate de interesele politice. Potrivit publicației, unele primării n-au mai primit nici un leu din bugetul de stat, iar altele au beneficiat de sume generoase, însă, doar după ce primarii au aderat la partidele „care trebuie”.  

Timpul preia un comentariu al președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, despre filmule rusești de propagandă retransmise și în Republica Moldova. Autorul se întreabă de ce nu am învățat nimic din lecția ucraineana, din lecția găgăuză, unde mesajul cheie al candidații la funcția de bașcan este de a-și etala devotamentul față de Rusia. Ce fel de țară construim noi? – se întreabă Alexandru Tănase.

Irina Vlah rusifică alegerile din Găgăuzia, ajutată de Dodon, titrează Adevărul. Dacă rapoartele de monitorizare arată că procesul electoral din Găgăuzia are loc fără incidente majore, atunci aproape toți candidații, cu excepția unuia, au o mare nemulțumire - implicarea Federației Ruse în campania electorală. Excepție face Irina Vlah, candidatul susținut de socialiștii moldoveni. Aceasta continuă să se promoveze pe fundalul culorilor steagului Rusiei și în compania unor deputați ruși. Unii candidați consideră că această politică este îngrijorătoare pentru că pune în pericol securitatea statului și poate crea tensiuni în relația cu autoritățile centrale.

Alegerile din Găgăuzia cu buletine de vot în limba rusă, deși doar trei la sută din locuitori se declară ruși, titrează Ziarul Național.  

Ziarul Național notează că cei care vor purta panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe” de 9 mai riscă să fie sancționați cu amenzi care depășesc două mii de lei. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată la Parlament de fracțiunea Partidului Liberal. „Evenimentele din ultima perioada din estul Ucrainei prezintă foarte clar care este scopul acestei panglici. Acest simbol a devenit simbolul separatismului, fărădelegii, haosului, instabilității și a sutelor de victime omorâte de separatiști.
Republica Moldova are în estul țării regim separatist, care are susținerea autorităților Federației Ruse, care au contribuție atât militară, cât și politică la crearea și susținerea regimului separatist. În acest context, utilizarea pe teritoriul R. Moldova, în scopuri culturale, sociale și politice a simbolului panglica Sfântul Gheroghe reprezintă un pericol eminent pentru integritatea R. Moldova”, motivează autorii proiectului.

Portalul agora.md preia o analiză Stratfor, care susține că deprecierea valutară subminează economiile Moldovei și Georgiei. Într-un peisaj politic fracturat, Guvernul Republicii Moldova se va confrunta cu un blocaj politic intern care îi va amenința stabilitatea. Guvernul, de asemenea, se va confrunta cu eșecuri pe calea integrării europene. În țară există mai multe partide care se opun procesului de integrare a Republicii Moldova, printre care Partidul pro-rus al Socialiștilor și regiunile autonome și separatiste Găgăuzia și Transnistria. Unui guvern minoritar îi va fi greu să depășească această opoziție și să implementeze politicile pro-europene”, conchid experții Stratfor.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău