Cum să faci să ai pensie bună la bătrânețe

  • 16 August 2024 20:09
Cum să faci să ai pensie bună la bătrânețe

În Republica Moldova, pentru multe persoane în etate principalul venit îl reprezintă pensia de stat. Mărimea pensiei depinde în mod direct de contribuțiile personale calculate și achitate din venitul asigurat, adică cel din care s-au plătit contribuții de asigurări sociale. Prin urmare, un venit asigurat mai mare contribuie și la o pensie viitoare mai mare. Banca Națională a Moldovei, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, menționează că fiecare trebuie să-și asume responsabilitatea pentru propria bunăstare financiară la pensie. Dacă persoana nu dorește să se bazeze în mod exclusiv pe pensia publică, este important să înceapă acumularea unor rezerve financiare încă de la primul loc de muncă, transmite IPN.

„Atunci când suntem tineri, impresia generală este că avem suficientă forță pentru a munci la nesfârșit, iar vârsta de pensionare este foarte îndepărtată. Prin urmare, mulți tineri nici nu se gândesc la pensie, cum se calculează aceasta, care este stagiul de cotizare necesar etc. Poate nu înțeleg cât de important este să fie angajați oficial, să nu accepte salarii în mod total sau parțial informale, să cotizeze onest la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru a-și asigura o pensie decentă”, precizează Banca Națională.

Sistemul public de pensii actual funcționează după principiul redistributiv, adică statul colectează contribuții sociale de pensii de la salariații de astăzi și le plătește imediat pensionarilor. Banii pe care îi plătim în calitate de contribuabil la sistemul public de pensii nu se duc într-un cont personal, ci servesc pentru plățile alocate persoanelor care acum se află la pensie. În mod similar, pensia contribuabililor actuali va fi plătită de generația care vine din urmă. Chiar dacă Legea privind sistemul public de pensii garantează dreptul la pensie, nu este specificat expres cât de mare va fi aceasta și dacă va fi suficientă pentru a ne asigura nivelul de trai conform așteptărilor.

Deși pensia publică va fi o sursă de venit la bătrânețe, pentru siguranța și bunăstarea financiară, ar fi bine de luat în calcul și alte opțiuni care să ofere un venit adițional. „Calitatea traiului pe care o putem avea după ce vom înceta să mai lucrăm va depinde și de rezervele suplimentare de care vom dispune. Pentru a ne pregăti de pensie sub aspect financiar, e bine să ne gândim la mai multe opțiuni”, menționează BNM.

O opțiune este crearea unui portofoliu de investiții. Mai exact, persoana alege să investească în diverse instrumente financiare cu scopul de a acumula resurse suplimentare pentru perioada în care nu vom mai fi activi din punct de vedere economic. O altă opțiune ar fi pensiile private facultative. Astfel, contribuind pe parcursul vieții economice active la un fond privat de pensii, începând cu vârsta de pensionare persoana va primi un venit suplimentar sub forma unei pensii private. Până va fi disponibilă această opțiune și în Republica Moldova, persoanele care doresc să-și facă o pensie facultativă pot apela la fonduri străine, care permit contribuțiile nerezidenților.

„Asigurare de viață cu acumulare de capital – reprezintă o metodă de protecție împotriva unor riscuri reale care pot apărea pe parcursul vieții, precum și o posibilitate de acumulare a unor resurse financiare suplimentare. La modul practic, pe parcursul vieții economice active, facem periodic anumite contribuții, iar la sfârșitul duratei contractului, respectiv la atingerea vârstei de pensionare, asigurătorul plătește suma asigurată împreună cu profitul capitalizat sub forma unei îndemnizații. Acest tip de produs este oferit și în Republica Moldova de unele companii de asigurări”, menționează Banca Națională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:4,12 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
6
Arhivă Radio Chișinău