Cum să convingi autoritățile să adapteze infrastructura pentru necesitățile persoanelor cu dizabilități?

  • 22 Mai 2018 15:39
0%
00:00:00
00:00:00

În mai multe localități din Republica Moldova au fost organizate mini-campanii de advocacy, cu scopul de a convinge autoritățile locale să adapteze infrastructura pentru necesitățile persoanelor cu dizabilități. La Ungheni, Fălești, Cantemir, Orhei, Comrat și Ceadîr-Lunga, activiști sociali ai Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități au determinat autoritățile să construiască rampe accesibile în fața instituțiilor publice și să reabiliteze porțiuni de drumuri. 

Cum să convingi autoritățile unui sat sau ale unui oraș să instaleze rampe de acces la cele mai importante instituții, precum oficiul poștal, policlinica, primăria sau școala? O misiune deloc simplă, întrucât acestea au mereu la îndemână cel mai imbatabil argument – lipsa banilor. În aceste condiții, activiști civici din câteva regiuni ale Republicii Moldova și-au asumat această sarcină. Între ei se numără Diana Matachi de la Fălești, promotor local al Centrului de Asistență Juridică pentru Persoanele cu Dizabilități, care a insistat pe lângă conducerea oficiului poștal din localitate să schimbe cele două șine de la intrare pe o rampă funcțională.

De la început a fost greu, deoarece ei motivau că ”De ce tocmai la noi? Uitați-vă la toate instituțiile sunt aceste două șine și sunt de ajuns pentru toți. De ce v-ați legat anume de noi?”. S-au organizat mese rotunde, lecții, informații, demonstrații care arătau cât de greu îi este unei persoane cu dizabilități să ajungă acolo unde îi trebuie. Mai ales că oficiul poștal chiar este prima instituție unde merg toate persoanele cu dizabilități.”

Încercarea ei nu a reușit pe deplin, pentru că la oficiul poștal a fost construită o rampă, dar fără respectarea normelor de accesibilitate, deși activiștii au informat autoritățile despre standardele ce trebuie respectate. Diana Matachi a reușit să obțină însă o promisiune de la șeful oficiului poștal că până la sfârșitul anului rampa va fi refăcută.

În cadrul campaniei Centrului de Asistență Juridică pentru Persoanele cu Dizabilități a fost oferită și asistență juridică pentru aproximativ 1000 de persoane cu necesități speciale, a menționat Elena Stajila, directoare de programe în cadrul organizației.

Persoanele cu dizabilități nu sunt suficient de bine informate despre drepturile lor. Și această constatare răspunde la întrebarea de ce persoanelor cu dizabilități li se încalcă atât de des drepturile.”

Persoanele cu dizabilități reprezintă una dintre cele mai discriminate categorii ale populației în Republica Moldova. Datele Comitetului ONU pentru persoanele cu dizabilități arată că sunt necesare măsuri pentru face mai accesibile serviciile publice și infrastructura, pentru combaterea discriminării și a stereotipurilor în privința persoanelor cu nevoi speciale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău