Cum Primăria Chișinău a trucat licitația pentru reabilitarea bulevardului Ștefan cel Mare (Mold-Street)

  • 22 Iulie 2018 10:24
Cum Primăria Chișinău a trucat licitația pentru reabilitarea bulevardului Ștefan cel Mare (Mold-Street) Sursa FOTO: Mold-Street.com

Organizarea și desfășurarea tenderului de selectare a companiei pentru efectuarea lucrărilor de reconstrucție a bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, și străzilor Constantin Negruzzi și Vasile Alecsandri, s-a făcut cu grave încălcări ale legislației, relevă o investigație efectuată de Consiliul Concurenței. 

E vorba de o licitație din anul 2014, în cadrul căreia Administrația Capitalei a decis să selecteze compania Delta ACM 93 SRL din România ca să efectueze reabilitarea a trei străzi principale, în zona centrală a Capitalei. Decizia a provocat dubii din start că aceasta a fost aranjată de autoritățile locale, menționează Mold-Street.com

Cum a câștigat licitația o firmă de casă a partidelor lui Traian Băsescu

Or, la concurs au fost depuse șase oferte de la companii din România, Bulgaria, Italia și Spania. Cele mai atractive la preț oferte au venit de la două companii din Bulgaria: Ingstroyengineering Ltd - 10 milioane de euro și SK-13 Patstroy JSC - 10,82 milioane de euro.

Cu toate acestea comisia de concurs a selectat oferta Delta ACM 93 SRL din România (deținută de Florea diaconu și considerată o firmă de casă a partidelor lui Traian Băsescu) cu un cost de 11,57 milioane euro, "deși diferența dintre cel mai mic preț oferit în cadrul licitației și cel oferit de compania câștigătoare este de 1,57 milioane euro", constată Consiliul Concurenței.

Comisia a respins oferta SK-13 Patstroy JSC (Bulgaria) pentru că aceasta nu ar întruni criteriile de selectare „Experiență specifică”, iar ca temei Comisia de evaluare a invocat faptul că doar două contracte  din cele 9 prezentate corespund condițiilor de dimensiune fizică, complexitate, metode/tehnologie sau alte caracteristici similare lucrărilor la cele 3 străzi din mun. Chișinău".

Consiliul Concurenței a constatat că de fapt Comisia de evaluare, a catalogat eronat contractele „Reconstrucția bulevardului Copenhaga” în valoare de 2.325.185 euro și „Reconstrucția parcului orășenesc” în valoare de 3.029.323 euro, "ca fiind neconforme cu condițiile prevăzute în Caietul de sarcini, deși potrivit acestor contracte compania SK-13 Patstroy JSC (Bulgaria) a efectuat lucrări de reabilitare a străzilor, trotuarelor, modernizare a iluminatului public stradal, renovarea sistemului de apă și canalizare, lucrări care sunt similare celor din municipiul Chișinău.

"Reieșind din cele menționate, se precizează că oferta companiei SK-13 Patstroy JSC a fost respinsă neîntemeiat de către Comisia de evaluare, fapt ce a limitat drepturile întreprinderii la câștigarea licitației, având un preț mai mic decât cel oferit de SC „Delta ACM-93” SRL", se precizează în decizia autorității.

În plus s-a mai constatat că în oferta sa, firma Delta ACM-93 SRL a menționat că la efectuarea lucrărilor "nu vor fi angajați subcontractori, dar ulterior, pe parcursul desfășurării lucrărilor, au fost subcontractate întreprinderi locale care au efectuat anumite genuri de lucrări".

Curios este că Raportul de evaluare a ofertelor prezentat de Comisie la finanțatori (BERD și BEI) a primit atunci calificativul „no objection” (nici o obiecție).

Asta i-a permis lui Igor Gamrețki, pe atunci șef al Direcției transport public și căi de comunicație a Primăriei Chișinău să declare: „Licitația s-a desfășurat în conformitate cu cerințele finanțatorilor, iar decizia de a desemna învingătorul s-a luat după o consultare cu reprezentanții Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare“.

Același lucru l-a susținut și fostul primar general Dorin Chirtoacă.

Comisia de anchetă a CMC: Licitația trebuie reevaluată

În 2014 a fost creată și o comisie de anchetă de pe lângă Consiliul Municipal Chișinău, care a constatat că procedura de licitație a fost neobiectivă și s-a realizat cu încălcarea prevederilor documentației de licitație, caietului de sarcini, a regulilor BERD de desfășurare a licitațiilor precum și a prevederilor legislației naționale în vigoare.

De asemenea, potrivit Comisiei de anchetă, primarul și-a fi depășit atribuțiile atunci când a semnat contractul de împrumut. 

De notat că lucrările de reabilitare a celor trei străzi au fost efectuate de firma românească cu mari întârzieri și așa-și încă nu au fost recepționate. Banii pentru lucrări, peste 11 milioane de euro, au fost achitați respectiv de acest caz ar urma să se ocupe organele de anchetă.

În consecință Consiliul Concurenței a decis doar să oblige Primăria mun. Chișinău ca să organizeze "procedurile de concurs public de achiziționare a lucrărilor de reabilitare a străzilor și trotuarelor, crearea locurilor de parcare și modernizarea iluminatului public stradal în strictă conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv cu respectarea principiilor concurențiale".

Mai adăugăm că aceasta a fost doar prima etapă a Programului de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere din Chișinău finanțat de BERD și în curând urmează lansarea celei de-a doua etape care prevede lucrări de reabilitare a străzilor 31 August, 1989. Alexandru cel Bun și Tighina.

Menționăm că valoarea totală a proiectului numit și „Chișinău - Drumuri Urbane" constituie 22 milioane euro și este finanțat de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții și Fondului Special de Energie Verde al BERD.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău