Cum pregătim copiii pentru sezonul rece, pediatru

  • 21 Octombrie 2020 11:01
Cum pregătim copiii pentru sezonul rece, pediatru

Fiecare părinte trebuie să-și pregătească copilul de sezonul rece încă din timpul verii. Copiii pot fi căliți cu un duș de contrast, cu înot, gimnastică și alimentație corectă, cu hrană bogată în vitamine și minerale. Acum, când ne aflăm în luna octombrie, este recomandabil de administrat copiilor un complex de vitamine, minerale pentru o perioadă de timp, la fiecare copil individual, în dependență de starea lui de sănătate și riscurile pe care le are. Sunt recomandările pediatrului Ludmila Chiriac, oferite pentru IPN.

Nu este de neglijat vaccinarea împotriva gripei sezoniere. „Vaccinarea trebuie efectuată în această perioadă, în luna octombrie, ca până în decembrie-ianuarie copiii sa aibă anticorpi și să poată lupta cu gripa sezonieră”, a explicat medicul.

Dacă copilul este sănătos și nu a făcut viroze pe parcursul anului precedent, nu este neapărat să meargă la un specialist. „Un mod sănătos de viață, gimnastică zilnică, băi de contrast și alimentație naturală, corectă, este suficient. Copiii care sunt predispuși la boli respiratorii, care au alte maladii concomitente, ar fi bine să facă un consult la pediatru. Pediatrul, în mod individual, îi face un program de însănătoșire. Acum, cât încă timpul este bun, e cald și bine, recomand tuturor copiilor să meargă, după lecții, după grădiniță, în locuri în care natura încă este vie: în pădure, parcuri”, sugerează pediatrul.

Un mod sănătos de viață este principala recomandare a specialiștilor. „Eu întâlnesc părinți care nu consumă carne. Sunt vegetarieni și le impun și copiilor acest regim alimentar. Le explic că copiii au nevoie de cantități de proteine pentru a crește și pentru ca creierul lor să se dezvolte”, a exemplificat pediatrul.

Chiar și atunci când temperaturile sunt scăzute, părinții trebuie să iasă cu copiii la plimbare. Chiar și cu bebelușii, până la minus 10 grade, dacă nu este vânt, spune medicul.  O atenție deosebită trebuie acordată vestimentației. „Copilul iese afară, este activ. Dacă în cazul bebelușilor recomandăm să fie îmbrăcați cum este părintele, plus o unitate, în cazul celorlalți copii le recomand să-i îmbrace cu o unitate mai puțin. Copilul este în mișcare, aleargă, transpiră și astfel este supus riscului de a răci”. „Apa, în timpul băii, dacă de obicei se recomandă a fi de 35-36 de grade, poate fi de 32-33 de grade. Asta e tot o metodă de călire”, a adăugat Ludmila Chiriac.

Per general, pediatrul spune că un copil nu are nevoie neapărat de medicamente sau ceva special pentru sezonul rece, ci de un mod de viață sănătos, somn adecvat, plimbări în aer liber și consumul, în cantități mari, de fructe și legume, deoarece cele mai multe vitamine se conțin în ele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:96 %
Vint:3,6 m/s
Mon
8
Tue
6
Wed
7
Thu
5
Fri
7
Arhivă Radio Chișinău