Cum pot tinerii din R.Moldova să aplice la studii universitare în România

  • 19 Iunie 2018 10:25
Cum pot tinerii din R.Moldova să aplice la studii universitare în România

Candidații din Republica Moldova pentru studii universitare în România își vor depune și anul acesta direct dosarele la universitățile de peste Prut, conform metodologiei de admitere adoptată anul trecut de autoritățile române. Tinerii vor putea depune direct, online sau prin poștă, copii ale actelor solicitate pentru admitere și vor putea opta pentru un număr nelimitat de universități. 

Absolvenții liceelor din Republica Moldova urmează să se adreseze direct instituțiilor de învățământ la care doresc să învețe, pentru a afla condițiile de selecție și termenele de depunere a dosarelor. Fiecare universitate va avea propriul calendar de admitere și propria ofertă de școlarizare și metodologie de admitere pentru românii din afara țării. Aceste date vor putea fi accesate pe site-ul fiecărei instituții de învățământ superior.

De asemenea, universitățile vor repartiza locurile fără plata taxelor de școlarizare pe domenii de licență, master și doctorat, indiferent dacă sunt sau nu cu bursă.

Candidații vor putea depune dosarele în mod direct, prin poștă sau online, iar cei ce vor fi admiși vor confirma locul prin depunerea actelor de studii în original, precum și a altor documente, solicitate de instituția de învățământ superior.

Și în acest an, Federația Asociațiilor de Basarabeni din România va organiza târguri ale universităților românești la Chișinău (5-6 iulie), la Bălți (7 iulie) și la Cahul (8 iulie), la care vor participa 16 centre universitare. „S-au egalat puțin șansele, pentru că și studentul de la Ștefan-Vodă, și studentul de la Chișinău au același acces la depunere. Toți sunt în aceleași drepturi, asta fiind ideea principală care a fost generată de metodologia de anul trecut. Dar au fost dezavantajați studenții care au avut media de admitere mai mică, pentru că erau elevii puternici care aveau o medie mai mare și depuneau la mai multe universități. Și, atunci, ”furau” din locuri, cumva”, a explicat președintele FAB România, Nicolae Cojocaru cum vede noua metodologie de admitere, la un an de la aplicarea ei. 

Metodologia de admitere a românilor de pretutindeni, inclusiv a candidaților din Republica Moldova, în învățământul superior de stat din România, în anul universitar 2018-2019, poate fi consultată pe pagina oficială a Ministerului Educației Naționale de la București.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău