Cum instalează chinezii aplicații de spionaj pe telefoanele turiștilor

  • 03 Iulie 2019 19:45
Cum instalează chinezii aplicații de spionaj pe telefoanele turiștilor

Poliția de frontieră chineză instalează, în secret, aplicații de supraveghere pe telefoanele turiștilor, aplicații care minează date și informații personale.

Totul face parte dintr-un plan mai mare al guvernului chinez de a ține regiunea Xinjiang, din vestul Chinei, sub supraveghere intensă pentru a controla mai ușor populația majoritar musulmană din zonă, conform MSN.

Guvernul chinez a limitat semnificativ drepturile și libertățile pentru populația locală, majoritar musulmană – a instalat camere cu recunoaștere facială pe străzi și în moschei și îi forțează pe cetățeni să-și descarce pe telefoane aplicații care îi supraveghează constant.

O investigație a The Guardian și partenerilor lor internaționali arată că și turiștii sunt supuși acelorași controale când încearcă să intre în regiune din țara vecină, Kârgâzstan. Polițiștii de frontieră le cer telefoanele și le instalează fără voia sau știința lor o aplicație care extrage emailuri, mesaje SMS sau contacte dar și informații despre dispozitiv.

Turiștii spun că nu au fost avertizați de autorități că aplicația descarcă astfel de informații din telefoanele lor. Investigația, realizată împreună cu Suddeutsche Zeitung și New York Times, a dezvăluit că turiștii care intră în China pe la punctul de graniță din Irkeshtam sunt obligați să-și predea telefoanele pentru a li se instala aplicația, însă nu li se comunică acest lucru.

Edin Omanovic, membru al grupului Privacy International, spune că aceste practici sunt „alarmante, mai ales într-o țară în care dacă descarci o anumită aplicație sau citești un anume articol ai putea să ajungi într-un lagăr de detenție”.

Analiza The Guardian arată că aplicația, dezvoltată de o companie chineză, sondează dispozitivele pentru conținut asociat cu extremism islamic, dar și altfel de informații precum obiceiuri de Ramadan, cărți scrise de Dalai Lama sau muzica unei trupe japoneze de rock pe nume „Unholy Grave”. Un alt fișier aflat pe listă este un manual de de dezvoltare personală al scriitorului American Robert Green.

În jur de 100 de milioane vizitează Xinjiang în fiecare an, conform autorităților chineze. Printre ei se includ turiști străini și chinezi, iar majoritatea se deplasează și în alte locuri din țară.

Pasul Irkeshtam se află pe cel mai vestic punct al graniței chineze și este folosit de comercianți și turiști, unii dintre ei parcurgând chiar vechiul Drum al Mătăsii. Odată ce turiștii intră la controlul de la graniță, le este cerut telefonul care este dus apoi într-o cameră separată și este returnat după o perioadă de timp. Este încă neclar unde ajunge toată informația extrasă și pentru cât timp este stocată.

Deși nu există dovezi că informația extrasă ar fi folosită pentru a-i urmări pe turiști mai departe de Xinjiang, ea ar putea fi folosită și pentru a localiza pe cineva.

sursa: digi24

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:1,5 m/s
Sun
22
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
21

Curs oficial BNM 11 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău