Cum funcționează în R.Moldova legea privind avertizorul de integritate

  • 25 Aprilie 2019 15:52
Cum funcționează în R.Moldova legea privind avertizorul de integritate

De câteva luni, în Republica Moldova a fost adoptată o nouă lege privind avertizorul de integritate. Ea se referă la la funcționarii publici și alte persoane care informează benevol instituțiile de drept despre comiterea actelor de corupție. Cât de funcțională este însă această lege și există oare un mecanism eficient de punere a ei în aplicare? Aceste întrebări au fost discutate astăzi, în cadrul unei mese rotunde organizate de către Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată, relatează Radio Chișinău.

De mai bine de 30 de ani în America și alte state occidentale funcționează instituția “avertizorului de integritate”, adică persoane care informează benevol și în interes public despre comiterea actelor de corupție, nerespectarea regulilor privind declararea veniturilor și a proprietății și încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese.

Expertul anticorupție, Cristina Țărnă, spune că prin Legea privind Avertizorii de integritate se încearcă a crea un mecanism care să încurajeze cetățenii ca să-și manifeste benevol atitudinea civică față de nedreptățile pe care le observă în istituție, fiindu-le totodată creat un mecanism de protecție. Cristina Țărnă

„Este o lege valabilă nu doar pentru instituțiile statului, ci și pentru instituțiile private. Legea examinează procedura de examinare a acestor dezvăluiri, enumeră drepturile avertizorilor de integritate și măsurile de protecție a lor, obligațiile angajatorilor, A centrului Național anticorupție, sau procuratura anticorupție, în contextul legii s-ar avea în vedere a ceste organe. Autoritatea de protecție este cea care extinde măsuri de protecție în cazul în care în privința avertizorului încep careva acțiuni de răzbunare. În contextul acestei legi, aceasta ar trebui să fie de regulă Oficiul Obudsmanului.”

În mai multe state în care funcționează cu succes legislația privind avertizorii, aceștia sunt percepuți de opinia publică ca niște niște eroi datorită dezvăluirilor de răsunet pe care le-au făcut și care au condus la adoptarea unor decizii  importante. Și în Republica Moldova situația s-ar schimba, dacă funcționarii s-ar simți protejați după dezvăluirea actelor de corupție, așa cum s-a în întâmplat în cadrul unei grădinițe, unde un muncitor a observat și a raportat atitudinea reprobabilă față de copii, consideră președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan:

„El a reușit de fapt să rezolve această problemă prin dezvăluirea publică. Cred că dacă am fi avut buni avertizori de integritate în toate sectoarele, noi nu am fi asistat la cazul când copiilor în grădinițe și școli li s-au servit acele produse alterate, pentru că aceste dezvăluiri puteau să vină chiar și de la angajații care lucrau în aceste bucătării și care știau că le vine peștele acesta stricat…”

Legea privind avertizorul de integritate a fost adoptată la sfârșitul anului 2018. Mai mulți experți consideră însă că ea nu este încă pe deplin funcțională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău