Cum funcționa primul computer din lume, vechi de 2.000 de ani. Descoperirea care schimbă tot ce știam despre tehnologie

  • 18 Iulie 2021 14:15
Cum funcționa primul computer din lume, vechi de 2.000 de ani. Descoperirea care schimbă tot ce știam despre tehnologie

Acum 120 de ani, scafandrii au descoperit o epavă în largul insulei Antikythera din Grecia. Ceea ce au găsit acolo a schimbat înțelegerea istoriei omenirii. Mecanismul Antikythera, vechi de 2.000 de ani, este considerat cel mai vechi computer din lume. Acum, folosind cea mai recentă tehnologie 3D, experții cred că au aflat ce făcea de fapt această mașinărie misterioasă, relatează BBC, potrivit DIGI24.ro.

„Când am văzut rezultatele, am fost uluiți. A trebuit să regândim complet istoria tehnologiei din cauza unui singur obiect. Este un mecanism extraordinar de inteligent și sofisticat. De-a dreptul șocant pentru Grecia antică”, spune Tony Freeth, profesor la University College din Londra, potrivit sursei citate.

Printre obiectele descoperite la Antikythera în 1901 se aflau statui de marmură, vaze elegante, bijuterii și monede antice și ceea ce părea a fi o bucată de metal corodat cu care nimeni nu știa ce să facă.

„Nu părea nimic interesant. Era doar o bucată de metal de dimensiunea unui dicționar mare”, spune Freeth.

Dar un an mai târziu s-a descoperit că această ciudățenie avea roți dințate înăuntru și toată lumea a devenit brusc interesată.

„Acesta a fost primul șoc, pentru că nimic din Grecia Antică nu ar fi trebuit să aibă roți dințate. Erau construite cu precizie, iar dinții aveau lungimea de un milimetru”, a explicat profesorul.

De atunci, mecanismul Antikythera a stârnit imaginația arheologilor, matematicienilor și oamenilor de știință.

„Este o mașină de calcul care folosește roți dințate de bronz pentru a calcula ciclurile cosmosului – Soarele, Luna și planetele - în raport cu stelele și să prezică unde se vor afla acestea peste 10 ani”, spune Freeth.

De ce au creat grecii antici un astfel de mecanism? Este o întrebare la care experții au încercat să răspundă în ultimul secol.

„Cred că a fost conceput ca o mașină de calcul pentru teoriile lor. Aveau teorii astronomice pe care le puteau demonstra doar prin rotirea unui mâner. Este un uriaș pas înainte în istoria științei și tehnologiei. E ceva ce noi acum luăm de bun, dar în acele vremuri, ideea că teoriile științifice pot fi mecanizate, că predicțiile pot fi mecanizate, era absolut uluitoare”, spune profesorul.

Păstrat acum într-un muzeu din Grecia, mecanismul este împărțit în 82 de fragmente și mare parte din el lipsește. Dar în ultimii ani, tehnologia i-a ajutat pe oamenii de știință să afle mai multe despre el.

În anii 70, o scanare cu raze X a dezvăluit primele secrete. Dar abia când a fost disponibilă radiografia 3D au putut fi separate părțile mecanismului.

Cercetătorii au dus un aparat cu raze X de 8 tone, pe care l-au instalat în muzeu și au scanat toate cele 82 de piese ale mecanismului. Rezultatele au fost uluitoare. Pe lângă roțile dințate, erau vizibile și multe inscripții. În metalul corodat exista practic un manual cu instrucțiuni.

„A fost o revelație minunată. Din acele date am aflat că prezicea eclipsele, că urmărea mișcarea variabilă a Lunii”, spune profesorul.

„Mecanismul arăta planetele într-un sistem inelar. E de-a dreptul uimitor că grecii antici s-au gândit să creeze o astfel de tehnologie și faptul că au avut posibilitatea să o producă. A trebuit să regândim complet istoria tehnologiei datorită unui singur obiect”, adaugă Freeth.

Profesorul și colegii lui se vor folosi de modelul 3D pentru a recrea mecanismul, iar tehnologia modernă ar putea dezvălui și mai multe din secretele lui.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău