Cum explică experții creșterea galopantă a prețurilor la carburanți din ultima perioadă

  • 15 Martie 2022 09:34
Cum explică experții creșterea galopantă a prețurilor la carburanți din ultima perioadă

Experții au câteva explicații pentru creșterea galopantă a prețurilor la carburanți din ultima perioadă. Unii economiști spun că prețurile mari afișate pe panouri sunt determinate de cererea mare de pe piața internațională și de războiul ruso-ucrainean. Alții spun că prețurile mari la produsele petroliere sunt influențate, inclusiv, de formula de calcul, aplicată de ANRE, notează IPN.

Expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, spune că incapacitatea țărilor producătoare de petrol de a face față cererii și criza de securitate din regiune, determină creșterea prețurilor la benzină și motorină. Expertul spune că fenomenul este unul provizoriu și în curând șocul de pe piața petrolieră ar trebui să scadă din intensitate.

„Primul factor – s-a relansat economia și brusc a crescut cererea. S-au deschis cursele aeriene, transporturile de mărfuri, de pasageri. Au început să se consume mai multe produse petroliere. Țările producătoare de petrol nu reușesc să țină pasul cu extracția. Există un deficit de petrol, pentru că cererea a crescut brusc, iar extracția nu înseamnă să apeși pe buton și curge petrol. Al doilea factor este determinat de agresiunea lui Putin în Ucraina. Asistăm la un boicot al principalilor consumatori față de petrolul exportat de Federația Rusă ”, a spus Sergiu Tofilat, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

În același timp, expertul în domeniul economic, Veaceslav Ioniță spune că pe lângă factorii externi care determină creșterea prețurilor, majorarea este determinată și de legislația națională, care ar favoriza marile companii petroliere.

„Cât politicienii discutau dacă să pună sancțiuni sau nu, 70% din petrolul rusesc deja nimeni nu-i mai procura. Dar în Moldova formula de calcul al prețului este una proastă, pentru că prețul de astăzi al petrolului este diferit de prețul cu care a fost importat petrolul de către companii acum 2 săptămâni. Partea bună este că acum Comisia pentru Situații Excepționale a interzis ca prețurile la vânzarea motorinei en-gros să fie mai mari decât prețurile la vânzarea motorinei cu amănuntul”,  a spus expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Potrivit legii, prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere de tip standard se stabilesc de către ANRE având la bază următoarele componente: (PL) - valoarea medie a cotațiilor Platts pentru ultimele 14 zile, (CV) - rata oficială medie a cursului valutar din ultimele 14 zile, (MC) - marja comercială și valoarea accizei și TVA.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău