Cum explică cercetătorii misterul din jurul deceselor cauzate de COVID-19 în cazul unor tineri sănătoși

  • 06 Aprilie 2020 10:26
Cum explică cercetătorii misterul din jurul deceselor cauzate de COVID-19 în cazul unor tineri sănătoși

COVID-19 este în continuare un mister pentru cercetătorii din toată lumea care încearcă să găsească un vaccin, un tratament sau pur și simplu să înțeleagă cum funcționează virusul sau de ce pe unii îi afectează mai grav decât pe alții, scrie CNN, preluat de Digi24.

Una dintre puținele informații sigure pe care le avem despre noul coronavirus este că vârstnicii reprezintă categoria cea mai afectată, în special cei cu afecțiuni preexistente, precum boli de inimă, boli pulmonare și diabet. Rata deceselor în rândul acestora este mult mai mare decât în cazul persoanelor tinere.

Totuși, există mai multe cazuri de tineri cu o stare de sănătate foarte bună înainte de a fi infectați și care au murit din cauza COVID-19.

Cifrele de la debutul pandemiei în Statele Unite, țara cu cel mai mare număr de îmbolnăviri la nivel global, arată că 18% dintre pacienții confirmați pozitiv aveau vârste între 45 și 54 de ani, iar 29% aveau între 20 și 44 de ani. Dintre cei care au fost spitalizați, 18% au avut vârste cuprinse între 45 și 54 de ani, iar 20% au fost între 20 și 44 de ani.

Tinerii sunt mult mai puțin susceptibili să moară, dar există cazuri izolate, ceea ce creează un model neobișnuit. Dr. Anthony Fauci, medic și imunolog american care a ocupat funcția de director al Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, spune că tocmai acest tipar face din COVID-19 o „boală neobișnuită”.

„Sunt fascinat de modul în care această boală acționează în organism. Sunt multe persoane care par să se simtă bine și apoi brusc suferă insuficiențe respiratorii și trebuie conectați la aparatul cardio-pulmonar) și apoi mor", a explicat dr. Fauci pentru CNN.

Oamenii de știință și cercetătorii se întreabă dacă răspunsul la aceste tipare neobișnuite ar putea sta în genele noastre și încearcă să studieze diferențele dintre persoanele care prezintă simptome ușoare și cei care ajung să moară.

O posibilitate este o variație în gena ACE2. ACE2 este o enzimă care se atașează de suprafața exterioară a celulelor din plămâni și inimă, scrie Mediafax. Într-un articol din revista Science, imunologul Dr. Philip Murphy de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase spunea că „variațiile genei ACE2 care modifică receptorul ar putea face ca virusul să ajungă în celulele pulmonare mai ușor sau mai greu”.

O altă teorie este aceea că un ingredient esențial produs de organism, care permite corpului să lupte cu virusul, se epuizează la unii pacienți infectați cu coronavirus.

Oamenii de știință urmăresc și felul în care sistemul imunitar răspunde la virusuri și bacterii în primul rând. La unii oameni tineri, sănătoși, un sistem imunitar foarte reactiv ar putea duce la o furtună inflamatorie masivă care ar putea copleși plămânii și alte organe.

În aceste cazuri, nu este un sistem imunitar îmbătrânit sau slăbit, ci unul care funcționează prea bine. Unii clinicieni din prima linie au speculat că este motivul pentru care steroizii, o substanță organică cu rol biologic important, par să ofere beneficii pentru unii oameni.

O definire a patologiei de bază ar putea dura încă luni și poate fi variabilă de la un pacient la altul fără a fi legată de vârstă.

Sursa:Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău