Cum EXPLICĂ ANSA scumpirea semnificativă a cartofilor

  • 13 Mai 2019 16:42
Cum EXPLICĂ ANSA scumpirea semnificativă a cartofilor

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a oferit mai multe explicații referitor la importul de cartofi și prețul acestora.

Agenția afirmă că politica ce ține de stabilirea prețurilor este dictată de piață. Astfel, ANSA precizează că scumpirea cartofilor a fost cauzată de micșorarea  suprafețelor pe care au fost cultivați cartofi cu circa 2.000 de hectare în ultimii 3 ani, de scăderea producției de de la 214 mii tone la 175 mii tone, precum de condițiile climaterice nefavorabile și de sezon. Totodată, consumul intern de cartofic constituie circa 300 mii de tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartofi produși în R.Moldova este circa 50-60% din necesar. 

Referitor la importul de cartofi, ANSA anunță că nu eliberează licență sau autorizație, iar permisul fitosanitar de import a fost anulat în anul 2016 prin Legea 181. „Actualmente importul de cartofi din Republica Belarus și alte țări efectuează cca. 15 agenți economici. În perioada 26 martie - 13 mai au fost monitorizate 121 de loturi de cartofi importați din Republica Belarus, 19 loturi au fost neconforme și au fost returnate în țara de origine. Loturile neconforme au fost infestate de obiectul de carantină Clavibacter michiganesis supsp.sepedonicus (putregaiul brun al cartofului) ceea ce a confirmat laboratorul acreditat din România”, se arată în comunicatul Agenției. 

Prin urmare, ANSA a notificat Serviciul Fitosanitar de Stat din Belarus privind neconformitățile depistate și a cerut să fie informată despre măsurile întreprinse în vederea neadmiterii exportului de cartof infestat în Republica Moldova. ANSA a transmis părții beloruse lista producătorilor la care a fost depistat cartoful infestat pentru a fi supuși controalelor riguroase.

„Piața de import cu produse agroalimentare este liberă cu respectarea cerințelor de siguranță alimentară și sănătatea plantelor”, mai susțin experții ANSA, care precizează că în ultima perioadă nu au fost depistate loturi infestate și nu au avut loc nici returnări. 

Actum, R. Moldova importă cartofi din Belarus, România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Polonia, Germania și altele. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău