Cum explică analiștii politici scorul mic pe care l-au obținut partidele unioniste la anticipate

  • 14 Iulie 2021 13:20
Cum explică analiștii politici scorul mic pe care l-au obținut partidele unioniste la anticipate

Scorul mic pe care l-au obținut partidele unioniste la alegerile parlamentare anticipate de duminică, în pofida unui număr tot mai mare de adepți ai unirii Republicii Moldova cu România, are mai multe explicații, potrivit analiștilor politici. Printre acestea ar fi lipsa unor lideri convingători, a unui program plauzibil, dar și dezbinarea unioniștilor.

Cele două partide declarate unioniste care au participat la scrutinul de duminică – Alianța pentru Unirea Românilor și Partidul Unității Naționale – au acumulat împreună mai puțin de 1%, în condițiile în care mai multe sondaje arată că numărul unioniștilor e de 25-30 la sută sau mai mare și este în creștere în ultimii ani.

Principala explicație este că unioniștii nu au avut lideri convingători, susține analistul politic Nicolae Negru. Potrivit acestuia, PUN a avut o echipă bună, dar din oameni puțin cunoscuți și a avut acces limitat la mass-media. Iar imaginea AUR a avut de suferit din cauza acuzațiilor unor politicieni din România că ar fi pro-rusă și anti-occidentală.

În plus, majoritatea adepților unirii au decis să voteze util și să nu irosească voturile, mai ales că partidele unioniste nu au avut un program care să convingă, iar afirmațiile că toate problemele Republicii Moldova se vor rezolva odată cu unirea nu au prins.

Trebuie să luăm în calcul că alegătorii unioniști sunt foarte bine informați. Nu e simplu să le spui că mâine facem unirea și, într-adevăr, mâine se va face unirea. Trebuie să recunoaștem că în fața unirii sunt piedici foarte mari și atunci când spui că la anul se va face unirea, trebuie să vii și cu argumente cum se poate face lucrul acesta.

În acest context, potrivit lui Nicolae Negru, partidele unioniste trebuie să dea dovadă de mai multă viziune și strategie și să vină cu oferte politice complexe.

Și analistul politic Anatol Țăranu consideră că mesajele unioniștilor au fost formale și nu au obținut încrederea electoratului. În opinia sa, partidele unioniste ar trebui să depășească rivalitățile și să-și unească eforturile.

Obiectivul unirii nu poate fi redus la obiectivul unui partid politic. De aici, electorii au venit cu un mesaj clar către partidele unioniste să-și unească eforturile. Acest mesaj nu a fost auzit de partidele unioniste, iar pentru aceasta au fost pedepsiți. Aceste partide au ignorat electorii, iar electorii le-au ignorat pe ele.

După anunțarea rezultatelor preliminare, AUR a explicat scorul slab înregistrat la scrutin prin faptul că electoratul unionist și pro-european s-a coagulat și a votat Partidul Acțiune și Solidaritate datorită victoriei Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din anul trecut. PUN consideră că valorile unioniste au fost compromise, iar electoratul–manipulat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău