Cum este viata în Oimiakon, satul siberian unde temperaturile au coborât sub -67 de grade

  • 28 Ianuarie 2018 15:07
Cum este viata în Oimiakon, satul siberian unde temperaturile au coborât sub -67 de grade

În regiunea siberiană Iakutia, un sat de 500 de locuitori a devenit celebru pe plan mondial: Oimiakon (Oymyakon) unde temperatura minimă a ajuns de curând la sub -60 de grade, nu departe de recordul absolut. Deși vara se poate ajunge și la +30 de grade, frigul definește fiecare aspect al vieții în Oimiakon, locul unde copiii merg la școală și la -45 de grade, bateriile se consumă în câteva minute și oamenii fac focul sub mașini pentru a le porni.

În micul sat din Iakutia temperaturile nu urcă niciodată peste zero grade între 1 decembrie și 1 martie, dar asta nu împiedică turiști din toată lumea să vina să vadă cum se simte frigul extrem, scrie Hotnews.ro
Cât de frig este la Oimiakon? În ianuarie cea mai ridicată temperatură din toate timpurile a fost -17 grade, iar în ultima lună nu a fost mai cald de -32 de grade. În plus au fost zile cu maximă de -55 de grade în mica localitate înconjurată de munți.

Și nu doar iarnă este groaznic de frig. În aprilie pot fi -46 de grade, iar în iunie și iulie, -9 în cei mai reci ani. Maxima absolută este neașteptat de ridicată: 34,6 grade, însă dacă în septembrie în mod excepțional temperaturile pot ajunge la 20 de grade, în noiembrie nu urcă mai sus de -2. Numărul mediu de zile în care ninge este în jurul a 150 și poate să cadă zăpada și în iunie.

Pe 14 ianuarie oficial au fost -60 de grade la statia meteo, insa termometrele localnicilor au aratat si -62 de grade, celebra fiind povestea termometrului care s-a stricat din cauza frigului extrem.

Sunt uimitoare si pozele cu oameni care au fetele inghetate si cu apa care ingheata imediat cand o arunci. Solul permanent inghetat ar distruge fundatiile cladirilor si de aceea multe sunt pe piloni. In plus, este fantastic de greu sa sapi o groapa si deci imposibil sa instalezi tevi pentru apa in solul tare ca piatra.

Cum este viata în Oimiakon, satul siberian unde temperaturile au coborât sub -67 de grade

Cum este mult prea frig pentru a cultiva legume, în zonă se mănâncă mai ales carne și peste. Se mănâncă în special carne de ren și de câl, dar și peste crud, tăiat în bucăți foarte lungi.

Școală se închide când temperaturile scad la sub -50, -52 de grade, iar când este deschisă, dar temperaturile scad sub -40 de grade, copiii nu mai sunt lăsați să iasă în curte la joacă.

Cum este viata în Oimiakon, satul siberian unde temperaturile au coborât sub -67 de grade

La Oimiakon au fost -67,7 grade în februarie 1933, deși în trecut măsurători care s-au dovedit nevalide au arătat și -71, iar termometrele localnicilor au arătat și -77. În văile din zonă temperaturile ar fi scăzut si9 la -82 de grade, dar valoarea acceptată ca fiind 100% sigură de comunitatea meteorologică este de -67,7.

Deși este uimitor de frig și iarna sunt 21 de ore de întuneric pe zi, locul este vizitat de fanii turismului extrem, de la chinezi și vietnamezi, până la australieni și norvegieni venind să vadă cum este în incredibilul "pol al frigului". Și nu este deloc ușor și ieftin să ajungi la Oimiakon: unele agenții din Irkutsk oferă pachete de călătorii pentru opt zile în mai multe locuri foarte reci, pentru sume cuprinse între 1500 și 2500 de dolari. În plus, zborul până la Iakutsk este scump de oriunde din lume (în general peste 1000 de dolari). Irkutsk are 200.000 de locuitori și se află la 650 km de "polul frigului". Nu există transport public, astfel că drumul poate fi parcurs doar cu mașini de teren.

 

Dar deși turiștii își fac selfie-uri la bustul gol sau se mândresc cu o rezistență deosebită la frigul fanatstic, în Oimiakon nu este de glumit. Au fost cazuri de oameni care au murit înghețați când mașină li s-a stricat în mijlocul tundrei sau oameni care au fost găsiți morți în case după ce instalația de încălzire s-a stricat.

Oimiakon nu este singurul sat fantastic de friguros. Verhoiansk, tot în apropiere, are temperaturi asemănătoare, iar în ultimii ani un alt sat, Delyankir, apare des în lunile de iarna ca fiind locul cu cele mai scăzute temperaturi din lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău