Cum este respectată legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități

  • 17 Noiembrie 2015 17:58
Cum este respectată legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități

Deși legislația obligă autoritățile să amenajeze căi de acces în clădirile cu menire social-culturală pentru persoanele cu dizabilități, în Republica Moldova situația continuă să fie una gravă în acest domeniu.

În Chișinău mai puțin de 5 la sută dintre clădiri au rampe care să permită accesul persoanelor cu nevoi speciale sau al mamelor cu cărucioare. Coaliția Nediscriminare a organizat marți, 17 noiembrie, o masă rotundă pe acest subiect cu participarea reprezentanților autorităților de resort.

Republica Moldova este unul dintre cele mai inaccesibile locuri de pe planetă menționează  reprezentanții Națiunilor Unite care vizitează țara noastră și remarcă problemele de acces întâlnire de persoanele cu nevoi speciale, a declarat directorul de programe din cadrul Centrului de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități, Ion Cibotărică.

”Majoritatea clădirilor din Chișinău, nemaivorbind de cele din regiune nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilități. Accesibilitatea nu înseamnă doar instalare a două șine, și gata. Este vorba despre instalarea unei rampe înclinată sub 10 grade, baia și veceul să fie accesibilă și pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat Ion Cibotărică.

Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, adoptată la 30 martie 2012 interzice proiectarea și construcția sau reconstrucția clădirilor fără amenajarea cu mijloace adecvate de acces pentru cei cu nevoi speciale. Aceasta nu se respectă însă, în  cea mai mare parte din cazuri. Autoritățile își pasează responsabilitatea.

În opinia șefului Direcției Inspecția de Stat în Construcție Anton Barbalat, problema ar putea fi soluționată odată cu introducerea în certificatul de urbanism a unei condiții obligatori care să prevadă adaptarea clădirilor pentru persoanele cu nevoi speciale.

”Inspectorii care au făcut controale în teritoriu, au constat că cerința legată de adaptarea clădirilor era prezentă în doar 20 la sută dintre certificatele de urbanism eliberate. Ar fi binevenit dacă la eliberarea acestor certificate de construire și funcționare de către administrația publică locală, ar fi stipulat prin lege că nu se eliberează autorizația de construire până nu sunt incluse și aceste cerințe”, a constatat Anton Barbalat.

Legea privind incluziunea socială adoptată în urmă cu patru ani prevede că obiectele de menire socială trebuie amenajate într-un mod care să le facă accesibile pentru persoanele cu dizabilități, însă nu prevede expres a cui este obligația de a aloca bani în acest scop. Coaliția Nondiscriminare a prezentat și o serie de propuneri la această lege menite să îmbunătățească situația în favoarea persoanelor cu nevoi speciale.

”Edificiile vechi nu au fost construite corespunzător iar, cu fiecare an apar mii de alte edificii noi, care ar fi putut, la etapa de proiectare să prevadă acea accesibilitate. Însă ea nu este prevăzută, unii își neglijează atribuțiile. Și respectiv noi vom continua în același ritm încercând să modificăm, să accesibilizăm edificii deja existente”, a mărturisit directorul organizației Iurie Arian.

Amintim că Republica Moldova  este parte a Convenției ONU privind drepturile omului din  2010,  document ratificat până acum de toate statele Uniunii Europene, dar și de alte peste 120 de țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău