Cum comentează un fost candidat la funcția de procuror general reținerea lui Viorel Morari
-
11 Ianuarie 2020 15:35
În decembrie 2019, la limita legalității, Viorel Morari este înlăturat temporar de către Procurorul General de la conducerea Procuraturii Anticorupție, până pe 10 ianuarie 2020. În aceeași zi, Procurorul General a dispus un control total la Procuratura Anticorupție. La scurt timp după înlăturarea din funcție, Procurorul General declara că Morari a comis abuzuri, deși controlul abia începuse, susține, într-o postare pe Facebook, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, care a candidat pentru funcția de procuror general.
De asemenea, el afirmă că, pe 10 ianuarie, în ultima zi a înlăturării din funcție, Morari este reținut în cadrul unui dosar penal și se va decide în curând dacă va fi suspendat din funcție pe durata cauzei penale. „Tot in decembrie, un procuror foarte influent, urmărit penal de către Procuratura Anticorupție, cere Procurorului General anularea ordinului din vara anului 2019 de restabilire a lui Morari în funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. Procurorul susține că acel ordin îi încalcă drepturile (îmi este greu să înțeleg cum). Chiar în ziua depunerii, Procurorul General respinge solicitarea, deși avea 30 de zile pentru a lua o decizie. Procurorul influent merge în judecată, iar un judecător suspendă provizoriu ordinul de restabilire a lui Morari în funcție până la examinarea cauzei civile. Bineînțeles că cele relatate mai sus sunt pure coincidențe! Cei care au comis abuzuri trebuie să răspundă în fața legii, în condițiile legii. Sper că nimeni din cei implicați nu se simt suspectați că ar influența unele investigații ale procurorilor anticorupție și care vizează politicieni!!!”, a declarat Vladislav Gribincea.
Menționăm că Viorel Morari a afost reținut pentru 72 de ore, fiind bănuit de abuz de putere și fals în acte. El pledează nevinovat.
Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, Viorel Morari este bănuit că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerințelor legale, pornind un proces penal și ulterior urmărirea penală și falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. „Toate aceste acțiuni au fost făcute din interese personale, precum și în interesul petentului și a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiți în cauza penală privind frauda bancară - furtul miliardului și a obstrucționa cercetarea rapidă, completă și obiectivă a acestei cauze penale”, se arată în comunicatul Procuraturii.