Cum comentează SBU moartea la Moscova a fostului deputat ucrainean Ilia Kiva, care i-a cerut azil politic președintelui Vladimir Putin

  • 11 Decembrie 2023 19:59
Cum comentează SBU moartea la Moscova a fostului deputat ucrainean Ilia Kiva, care i-a cerut azil politic președintelui Vladimir Putin

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a comentat luni moartea lui Ilia Kiva, fostul deputat ucrainean care a fost găsit mort în regiunea Moscovei săptămâna trecută, după ce a fugit în Rusia pentru a cere azil politic, relatează Lenta.

SBU a notat într-un comunicat pe canalul său de Telegram că desfășoară multe operațiuni de succes care aduc „pedeapsa meritată criminalilor de război și dușmanilor Ucrainei”, scrie Hotnews.

„[Directorul SBU Vasil] Maliuk a subliniat în mod repetat că dușmanii Ucrainei vor da socoteală cu siguranță pentru crimele lor: atât în ​​fața lui Dumnezeu, cât și în fața poporului ucrainean - din punct de vedere legal și moral. Situația cu lichidarea lui Ilya Kiva nu face decât să confirme aceste cuvinte”, se arată în comunicat.

Presa rusă a anunțat miercurea trecută că Maliuk, un fost parlamentar de la Kiev cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, a fost găsit mort în regiunea capitalei Moscova. Mass-media din Rusia a relatat ulterior că acesta a fost împușcat în piept și apoi ucis cu un glonț tras în cap.

Kiva anunțase în data de 19 aprilie a anului trecut că a ajuns în Rusia și a cerut azil politic la Moscova, acuzând că este persecutat de autoritățile ucrainene și că acestea vor să îl ucidă.

„Declar oficial că astăzi, în Ucraina, autoritățile organizează distrugerea în masă a poporului ucrainean, încălcând toate normele de drept, morală și bunul simț, comit acte teroriste împotriva civililor, efectuează eliminarea fizică a persoanelor inacceptabile, fără proces sau anchetă”, a scris la momentul respectiv fostul deputat ucrainean pe canalul său de Telegram.

El a mai acuzat Serviciul de Securitate al Ucrainei că umple subsolurile sale „cu mii de oameni care sunt supuși torturii și execuțiilor” și că eliberează infractori din închisori „pentru a comite crime de război”.

„În această situație, vă informez că intenționez să caut oficial protecție și azil politic în Rusia”, a mai scris Ilia Kiva pe canalul său de Telegram, acuzând de asemenea Kievul că vrea să îl ucidă”.

Kiva a fost ales deputat în Rada Supremă, parlamentul unicameral de la Kiev, pe listele partidului Platforma de Opoziție - Pentru Viață, formațiunea politică fondată de Viktor Medvedciuk, supranumit „prințul întunecat” al politicii ucrainene.

Medvedciuk, pe care Ucraina l-a dat la schimb rușilor pentru eroii săi de la uzina Azovstal, a declarat după moartea lui Kiva că, prin uciderea acestuia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demonstrat „încă o dată” că este un „terorist”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău