Cum comentează presa de la Chișinău vizita lui Rogozin în Republica Moldova

  • 25 August 2014 09:43
Cum comentează presa de la Chișinău vizita lui Rogozin în Republica Moldova

REVISTA PRESEI DIN 2 AUGUST

Presa comentează vizita lui Rogozin în Republica Moldova. Ziarul Națioanal scrie că vicepremierul Andrian Candu, nu a oferit prea multe detalii despre întrevederea cu Rogozin, la care presa nu a avut acces, dar a spus că orice dialog este important, pentru că „prin dialog poți rezolva probleme și umane, și economice”. Ministrul Economiei, a convenit cu oficialul rus o vizită a unei delegații moldovenești la Moscova în septembrie.  

Evenimentul Zilei notează că un grup de tineri au mers la Aeroport cu votcă și arme-jucării pentru a-l întâmpina pe Rogozin. Totodată, deputatul Ana Guțu a declarat că este inadmisibil ca un oficial rus, care a luptat cu arma în mână împotriva regimului constituțional al Republicii Moldova în războiul de pe Nistru, care a ofensat în repetate rânduri cetățenii Republicii Moldova și conducerea statului, care a încercat să strângă și să transporte ilegal documente electorale, ce confirmă sepratismul din stânga Nistrului, să-și facă apariția în cadrul unei vizite pseudo-oficiale la Chișinău.

Și Constantin Tănase susține în Timpul că Rogozin este un criminal de război care a luptat cu arma în mână împotriva noastră în 1992. Azi, acest Rogozin vine la Chișinău, ca înaltă persoană oficială și întâlnit de înalte persoane oficiale. Autorul se întreabă câți dintre noi vor protesta, câți dinte noi ne simțim umiliți de această vizită? - și totodată răspunde - că nu ieșim să protestăm, pentru că nu ne doare. Pentru că nu ne simțim umiliți. Pentru că suntem „pragmatici”. Pentru că în fiecare din noi trăiește un rahat de Rogozin rusesc, conchide Constantin Tănase.

Rogozin tulbură iar apele la Chișinău și Tiraspol, titrează Jurnal de Chișinău, care susține că scopul adevărat al vizitei vicepremierului rus e să încurajeze regimul separatist de la Tiraspol. Vicepremierul rus a avut o întrevedere cu omologul său moldovean Andrian Candu, în cadrul căreia s-a anunțat că s-au discutat chestiuni de colaborare comercială în contextul boicotului produselor moldovenești. Astăzi delegația de la Moscova urmează să plece în Transnistria. „Scopul real al lui Rogozin nu-l constituie negocierile cu Chișinăul, ci acordarea susținerii regimului falit din stânga Nistrului,  susține Oazu Nantoi. Cât despre reacțiile acestei vizite, societatea moldovenească este anemică și nu reacționează. Ia atitudine doar Liga tineretului rus și Dodon, contra plată”, opinează Oazu Nantoi.

Jurnal de Chișinău mai relevă că socialistul Igor Dodon folosește numele Academiei de Științe pentru a-și promova acțiunile. Conducerea Academiei a infirmat că ar avea vreo legătură cuacțiunile acestuia și a declarat că nu e prima oară când Dodon încearcă să facă uz de numele acestei instituții ori ale unor personalități notorii fără acordul acestora.

Vizita miniștrilor UE la Chișinău, un mesaj pentru Moscova, mai scrie Jurnal de Chișinău. La 1 septembrie, la Chișinău va avea loc cea de-a IX reuniune a Grupului pentru Acțiunea Europeană a Republicii Moldova. În aceeași zi, va intra în vigoare provizorie Acordul de Liber Schimb. Potrivit experților, alegerea Chișinăului ca loc de întâlnire a oficialilor UE constituie o apreciere înaltă a eforturilor întreprinse de Republica Moldova privind integrarea europeană și, în același timp, un mesaj pentru Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:8,75 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău