Cum alegem produsele alimentare pentru masa de sărbătoare
-
16 Decembrie 2017 11:19
Pentru a evita achiziționarea unor produse alimentare care ne-ar putea afecta sănătatea, Agenția pentru Protecția Consumatorului recomandă cumpărătorilor să țină cont de unele aspecte. Produsele trebuie să fie procurate din locuri special amenajate și autorizate, care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde există certitudinea că aceste produse au fost supuse controlului sanitar-veterinar, transmite IPN.
Cumpărătorii sunt sfătuiți să cumpere carnea din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe. Temperatura de păstrare trebuie să fie 4±2 °C. Carnea trebuie să fie elastică, de culoare de la roz pal până la roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială și să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare și să aibă ștampila de control sanitar-veterinară.
Comercializarea peștelui este admisă numai în unități specializate sau secții ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar. Peștele proaspăt trebuie păstrat și expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parțial acoperit de gheață. Peștele trebuie să fie curat, cu un strat uniform de solzi, bronhiile roșii, cu nuanță caracteristică speciei, fără rupturi. Temperatura de păstrare este de minus 2÷0 C.
La procurarea ouălor, cumpărătorii sunt sfătuiți să le examineze aspectul exterior. Coaja ouălor trebuie să fie curată, tare, întreagă, mată, poroasă, fără pete și miros. Termenul de păstrare este de 28 de zile de la data ouatului, la cea mai mică temperatură din frigider. Informația despre data ouării marcată se verifică nemijlocit pe fiecare ou aparte și termenul de valabilitate în documentul de insoțire sau pe cutia de transport.
Laptele trebuie să fie de culoare albă, cu nuanță slab gălbuie, nuanță care se accentuează în cazul laptelui cu un conținut sporit de grăsime. Laptele nu se recomandă a fi folosit în stare crudă (nepasteurizat) și trebuie de fiert foarte bine, menținându-l pe foc 3-5 min după primul clocot, deoarece prin lapte se pot transmite așa boli ca: tuberculoza, antraxul, holera, salmoneloza, infecții stafilococice și streptococice etc. Temperatura de păstrare – până la + 4 °C.
Specialiștii recomandă populației să evite comerțul stradal. Să nu cumpere de pe trotuare, din portbagajele autoturismelor etc. Chiar dacă sunt vândute la un preț mai mic, aceste produse nu sunt verificate și pot prezenta riscuri pentru sănătate, generând toxiinfecții alimentare.
Pentru a sesiza neregli în domeniul siguranței alimentelor, consumatorii o pot face la numărul de telefon al linei fierbinți ANSA: 0- 800- 800- 33.