Cum ajung viermii în cireșe și ce pățim dacă îi mâncam

  • 31 Mai 2018 10:45
Cum ajung viermii în cireșe și ce pățim dacă îi mâncam

Până să se coacă ciresele, o insectă zburătoare numită musca cireselor (chiar arată ca o muscă, coloritul doar difera puțin) își depune ouăle pe fructe. Când viermii ies din ou, intră în fruct pe la coadă, și se hrănesc cu pulpa cireselor până când se dezvoltă indeajuns ca să treacă la următoarea fază de creștere.

Musca cireșelor se numără printre speciile familiei Tephrididae și reprezintă cel mai important dăunător în ceea ce privește cultivarea cireșilor.

Perioada în care începe zborul frenetic al muștelor de cireșe, depinde strict de temperatură, iar această perioadă se situează undeva între mijlocul lunii mai și luna iulie. In acest interval muștele stau mai mult în coroana copacilor. Tot în funcție de condițiile atmosferice muștele își depun ouăle la sfarșitul lunii mai și în luna iunie, pe cirește în curs de coacere, care pot fi de la verzi pană la galbene. După un ciclu de evoluție embrionară de 6 zile, viermii (larvele) eclozează și se deplasează de pe coada cireșelor înăuntrul lor, unde se hrănesc cu pulpa fructelor, care le ajută să crească rapid.

Perioada de evoluție a larvelor este de aproximativ 3 săptămani, după care ele se mută pe sol, coborand pe niște fire de panză de păianjen sau căzand odată cu cireașa aflată deja în putrefacție. în pămant, la o adancime de circa 3 cm ele se transformă în pupă, acoperindu-se cu un înveliș galben, asemănător unui butoiaș, lung de aproximativ 4 mm. Pupa astfel formată iernează, iar muștele adulte vor ecloza în luna mai a anului următor.

Cu puțin timp înainte de a începe perioada de zbor a muștelor, adică candva la începutul lunii mai, trebuie agățate în pomii de cireș plăci galbene înmuiate în substanțe adezive (capcane speciale pentru muștele cireșelor). Muștele sunt atrase de culoarea galbenă a plăcilor și răman prinse în lipiciul de pe acestea. Pentru a evita situația în care multe alte organisme nevizate sunt prinse de asemenea în capcanele adezive, plăcile trebuie îndepărtate imediat după terminarea perioadei de zbor a muștelor.

Doctorii spun că „viemii din cireșe n-au ce rău să ne facă. Sunt mai naturali și mai ecologici decât multe fructe tratate chimic, dar singurul inconvenient este că sunt scârboși când îi vezi. Nimeni nu se îmbolnăvește fiindcă a înghițit câteva cireșe cu viermi, în schimb mulți se pot îmbolnăvi mâncând cireșe impecabile ca aspect și chiar gust, dar pline de mizerii chimice”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Thu
13
Fri
15
Sat
13
Sun
16
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău