Cum a reușit Rusia să piardă sute de tancuri și mii de blindate în Ucraina. Doar jumătate au fost distruse de armata ucraineană

  • 12 Aprilie 2022 11:29
Cum a reușit Rusia să piardă sute de tancuri și mii de blindate în Ucraina. Doar jumătate au fost distruse de armata ucraineană

Rusia a pierdut sute de tancuri și mii de vehicule blindate de când a început invazia în Ucraina. Experții militari pun acest lucru pe seama armelor avansate livrate de Occident Ucrainei, pe de o parte, și pe problemele logistice și nepriceperea forțelor rusești, pe de altă parte, relatează BBC.

Forțele armate ale Ucrainei spun că Rusia a pierdut peste 680 de tancuri. Pe de altă parte, Oryx, un blog militar care contabilizează pierderile militare ale Rusiei în Ucraina pe baza fotografiilor trimise din zonele de conflict, spune că Rusia a pierdut peste 460 de tancuri și peste 2.000 de alte vehicule blindate, scrie digi24.ro.

Potrivit datelor disponibile, Rusia avea aproximativ 2.700 de tancuri la începutul conflictului.

Cât de eficiente sunt armele antitanc

SUA au furnizat Ucrainei 2.000 de rachete antitanc Javelin la începutul conflictului și de atunci au trimis cel puțin încă 2.000.

Rachetele Javelin pot fi trase astfel încât să explodeze în partea de sus unui tanc, unde armura este cea mai slabă, potrivit producătorului Lockheed Martin.

Multe tancuri rusești sunt echipate cu blindaj reactiv care absoarbe impactul rachetelor. Cu toate acestea, rachetele sunt echipate cu două focoase. Unul elimină armura reactivă, iar al doilea străpunge șasiul de dedesubt.

Marea Britanie a trimis, de asemenea, cel puțin 3.600 de rachete NLAW. Și acestea sunt proiectate să explodeze în timp ce trec peste partea de sus a turelei relativ expuse a tancurilor.

„Javelin și NLAW sunt foarte puternice. Fără acest ajutor letal, situația din Ucraina ar fi foarte diferită”, spune Nick Reynolds, analist la Royal United Services Institute (RUSI).

SUA au furnizat de asemenea Ucrainei 100 de drone antitanc Switchblade. Cunoscute sub numele de drone „kamikaze”, ele pot naviga pe o distanță mare și apoi cad deasupra tancului aflat în vizor, distrugându-l cu încărcătura explozivă.

Problemele tactice ale rușilor

Dar apărarea Ucrainei nu este singurul factor. În prezent, armata rusă operează prin Grupuri Tactice de Batalion (BTG), care sunt unități de luptă autonome formate din tancuri, infanterie și artilerie.

Compoziția precisă a acestor unități poate varia, dar în general ele cuprind un număr mare de vehicule blindate și relativ puține trupe de infanterie.

„Rusia are puține trupe la care să apeleze, deci BTG-urile sunt o modalitate de a crea o unitate de luptă cu multă putere”, spune Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews.

„Sunt proiectate să atace rapid, cu multă putere de foc. Cu toate acestea, au foarte puțină protecție în ceea ce privește infanteria, pentru a escorta tancurile și pentru a riposta dacă coloana blindată este atacată”, spune el.

„Asta face ca armata rusă să fie ca un boxer care are un croșeu de dreapta grozav, dar o falcă de sticlă”, explică el.

O'Brien spune că lipsa patrulelor aeriene rusești a făcut ca militarii ucraineni să poată ajunge ușor în poziții bune pentru a prinde în ambuscadă coloanele de tancuri rusești.

„Rusia nu a obținut supremația aeriană la începutul conflictului și prin urmare avioanele lor nu pot patrula cerul, observând mișcările armatei ucrainene. Asta înseamnă că trupele ucrainene au reușit să intre în poziții bune de foc pentru ambuscade și au putut să facă multe pagube în acest fel”, a explicat el.

Factorul incompetență

Potrivit cifrelor de pe blogul Oryx, jumătate din tancurile pierdute de Rusia nu au fost distruse sau avariate de inamic, ci au fost capturate sau abandonate.

Experții pun acest lucru pe seama eșecurilor logistice și a incompetenței trupelor ruse.

„Am văzut imagini cu tancuri rusești târâte de tractoarele fermierilor ucraineni. Unele dintre acele tancuri au fost abandonate pentru că au rămas fără combustibil. Este un eșec logistic. Unele au rămas blocate în noroiul de primăvară, pentru că înaltul comandament a invadat într-un moment nepotrivit al anului”, a spus O'Brien.

„Forțele terestre ale Rusiei sunt formate în mare parte din recruți, ceea ce înseamnă o forță de luptă de calitate scăzută spre medie”, spune Nick Reynolds.

„Multe tancuri au fost abandonate pentru că au fost conduse prost. Unele au căzut de pe poduri. Altele au fost băgate în șanțuri, astfel încât șinele s-au desprins. Capacitatea trupelor de a-și folosi echipamentul a lipsit. Dar, de multe ori, soldații și-au abandonat pur și simplu vehiculele și au fugit. Așa că și voința de luptă a lipsit”, explică el.

Guvernul ucrainean a dat chiar instrucțiuni cu privire la modul în care cetățenii ar trebui să predea vehiculele militare abandonate. Autoritățile au precizat, de asemenea, că oricine a găsit astfel de „trofee de luptă” nu trebuie să le declare în scopuri fiscale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:4,63 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
22
Mon
23
Tue
25
Arhivă Radio Chișinău