Cum a răspuns Germania la cererea Poloniei de a-i plăti 1.300 de miliarde de euro despăgubiri de război

  • 04 Octombrie 2022 17:08
Cum a răspuns Germania la cererea Poloniei de a-i plăti 1.300 de miliarde de euro despăgubiri de război

Ministrul german al afacerilor externe a declarat marți, la Varșovia, că subiectul despăgubirii Poloniei pentru cel de Al Doilea Război Mondial este „închis”. Declarația vine ca răspuns la notificarea oficială trimisă de Ministerul polonez de Externe, prin care solicită „rezolvarea definitivă” a chestiunii despăgubirilor de război, pe care Varșovia le estimează la 1.300 de miliarde de euro.

„Din punctul de vedere al guvernului federal, chestiunea reparațiilor este închisă”, a declarat Annalena Baerbock în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său polonez Zbigniew Rau, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Luni, Zbigniew Rau a semnat o notă diplomatică care exprima „convingerea (...) că părțile (poloneză și germană - n.r.) trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei reglementări juridice și materiale permanente, complete și definitive a consecințelor agresiunii și ocupației germane din perioada 1939-1945”.

Potrivit Varșoviei, costurile reparațiilor pentru cel de Al Doilea Război Mondial se ridică la 1.300 de miliarde de euro.

Transmițând Poloniei un refuz în chestiunea reparațiilor, Annalena Baerbock a subliniat că Germania își asumă „responsabilitatea istorică, fără dar și poate”. „Este datoria noastră eternă de a reaminti milioanele de suferințe pe care Germania le-a produs Poloniei”, a spus ea.

„Fără nicio îndoială, avem o responsabilitate împărțită față de generațiile trecute, prezente și viitoare”, a spus ministrul polonez. „De asemenea, sunt convins că poziția guvernului german în această chestiune va evolua, datorită dialogului”, a adăugat el.

Potrivit Germaniei, Polonia a renunțat la reparații de război în 1953 și a confirmat această renunțare în mai multe rânduri. Berlinul s-a folosit de aceleași argumente la solicitările de reparații ridicate în trecut de Grecia.

În 1953, conducerea comunistă a Poloniei a renunțat toate pretențiile privind despăgubiri de război la presiunile Uniunii Sovietice, care dorea să scape Germania de Est, tot un satelit al URSS, de orice datorii.

Din punctul de vedere al opoziției liberale poloneze, dezbaterea asupra reparațiilor de război relansată de conservatori are în principal scopuri de politică internă, cu un an înainte de alegerile legislative.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău