Cultivarea topinamburului ar putea fi o nouă oportunitate de investiții în sectorul agroindustrial al țării

  • 20 Octombrie 2021 09:51
Cultivarea topinamburului ar putea fi o nouă oportunitate de investiții în sectorul agroindustrial al țării

Cultivarea topinamburului ar putea fi o nouă oportunitate de investiții în agricultura autohtonă pentru investitori. Posibilitățile creșterii acestei culturi la nivel industrial în țara noastră au fost discutate ieri de Vasile Șarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), și experții unei companii, specializați în oferirea consultanței în managementul și dezvoltarea afacerilor, transmite MOLDPRES.

Părțile au discutat despre conceptul modelului de business pentru cultura de topinambur, au analizat investițiile și infrastructura necesară pentru lansarea unui proiect-pilot în țara noastră, potrivit sursei citate

Vasile Șarban a menționat că topinamburul este o plantă ce devine tot mai răspândită, cu un potențial competitiv pe piață și care aduce un profit consistent, mai ales că nu necesită o suprafață mare de teren pentru a fi cultivată. „Dacă ar fi să aplicăm tehnologii moderne și soluții inovative, atunci ar fi posibilă obținerea unor produse noi, benefice pentru sectorul producerii furajelor, pentru domeniul alimentar, al sănătății și cel veterinar, fiind o sursă de producere a combustibilului din biomasă și având proprietăți melifere etc.”, a explicat oficialul.

Potrivit responsabilului de la MAIA, producția de topinambur ajunge la o medie de 40 t/ha. Totodată, pentru comparație, dacă dintr-un hectar de sfeclă de zahăr se obține circa 2.2 tone de zahăr, atunci dintr-un hectar de topinambur pot fi obținute circa 4,8 tone de fructoză, ce este utilizată ca înlocuitor de zahăr de către persoanele ce suferă de diabet.

„Această cultură este uitată de moldoveni, însă ar putea aduce profituri veritabile, motiv pentru care proiectul pilot va fi elaborat și destinat investitorilor interesați în dezvoltarea afacerilor agricole în Republica Moldova”, a menționat Vasile Șarban.

Topinamburul (Helianthus tuberosus), numit și „picioică”, „măr-de-pământ”, „morcov-porcesc”, „nap porcesc”, „pere-iernatice”, „guli", „cartoful săracilor" (din maghiară) este o plantă din familia Asteraceae, aparținând, ca și floarea soarelui, genului Helianthus. Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemeni cartofului, tuberculii subterani. Numele de topinambur provine de la tribul amerindian "Topinambas". Tuberculii de topinambur au un gust dulceag, deoarece conțin inuline, un grup de oligozaharide ce conțin fructoză. Ei pot fi folosiți în salate sau fierți în apă sărată, sau fripți ca și cartofii pai, sau ca suc obținut din tuberculi. A început să fie utilizat tot mai mult ca hrană pentru bolnavii de diabet, deoarece conține un polizaharid care este suportat de bolnavii cu glicemia crescută. Mai poate fi utilizat și la obținerea unor băuturi alcoolice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău