Culise de la Kremlin. Cum ia Putin deciziile și de ce sunt șanse mici să fie oprit. „Toți trebuie să fie de acord” (Bloomberg)

  • 20 Aprilie 2022 17:39
Culise de la Kremlin. Cum ia Putin deciziile și de ce sunt șanse mici să fie oprit. „Toți trebuie să fie de acord” (Bloomberg)

La aproape șase săptămâni după ce Vladimir Putin și-a trimis trupele în Ucraina, după ce armata rusă a suferit pierderi masive și Moscova a devenit mai izolată ca niciodată pe scena internațională, un număr restrăns, dar în continuă creștere, de oficiali de la Kremlin pun la îndoială decizia lui Putin de a declanșa războiul, relatează Bloomberg, citat de DIGI24.

Numărul de critici din eșalonul superior al Kremlinului rămâne unul limitat, dar aceștia se regăsesc atât la conducerea unor întreprinderi de stat, cât și în poziții de top al guvernului de la Moscova. Toți sunt de părere că invazia reprezintă o catastrofă care va șterge progresele economice făcute de Rusia în ultimii ani, au spus zece persoane care cunosc bine situația și care au acceptat să comenteze pe această temă cu condiția să rămână anonimi, notează sursa citată.

Până acum, aceste persoane nu au văzut nimic care ar putea sugera că președintele rus își va schimba strategia și nu văd nicio șansă ca vreun oficial de la Kremlin să îi conteste deciziile.

Putin se bazează tot mai mult pe sfaturile unui cerc restrâns de consilieri care nu sunt dispuși să facă vreun compromis. Mai mult, președintele rus a respins orice încercare din partea altor oficiali de a-l avertiza despre dezastrul economic și costul politic pe care Rusia îl suferă din cauza războiului.

Va apela Putin la armele nucleare?

Unii dintre informatori au spus că, la fel ca oficialii din serviciile de securitate americane, se tem că Putin ar putea să apeleze în curând la armele nucleare dacă simte că este pe cale să piardă războiul pe care acesta îl consideră misiunea sa istorică.

Cu toate că tot mai mulți oficiali și colaboratori importanți ai Kremlinului încep să creadă că încăpățânarea lui Putin de a continua invazia Ucrainei va împinge Rusia într-o perioadă lungă de izolare și tensiuni mari cu Occidentul care îi vor distruge economia, mare parte din elita rusească rămâne de partea președintelui, pentru moment.

Cei mai mulți oficiali de top din Rusia îmbrățișează retorica Kremlinului atât în public, cât și în viața privată și anume că un conflict cu Occidentul ar fi fost inevitabil și că economia rusească se va adapta la sancținuile fără precedent impuse de SUA și aliații săi.

Tot mai mulți oficiali de la Kremlin cred că Putin a făcut o greșeală catastrofală când a pornit războiul din Ucraina
Informatorii ruși se tem că Putin ar putea să apeleze în curând la armele nucleare dacă simte că este pe cale să piardă războiul pe care acesta îl consideră misiunea sa istorică. Foto: Profimedia Images

Sprijinul de care se bucură președintele rus din partea rușilor de rând rămâne puternic pe măsură ce publicul din Rusia se obișnuiește tot mai mult cu noua realitate, iar șocul inițial provocat de sancțiuni se domolește.

Mulți sceptici din Rusia au rămas surprinși de viteza și amploarea răspunsului venit din partea Statelor Unite și a aliaților săi care au impus sancțiuni prin care au înghețat jumătate din rezervele de valută ale Moscovei în valoare de 640 de miliarde de dolari, în timp ce companiile străine renunță la investițiile pe care le-au făcut timp de zeci de ani în Rusia și se retrag de pe piața rusă.

Oficialii ruși ar fi încercat să îi explice lui Putin că impactul economic al sancțiunilor va fi devastator și că cei douăzeci de ani în care economia și standardul de trai s-au îmbunătățit vor fi șterși cu buretele, potrivit surselor.

Citiți continuarea materialului pe DIGI24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău