Cui datorează America denumirea sa. Astăzi se împlinesc 565 de ani de la nașterea navigatorului

  • 09 Martie 2019 09:51
Cui datorează America denumirea sa. Astăzi se împlinesc 565 de ani de la nașterea navigatorului

La 9 martie se împlinesc 565 de ani de la nașterea lui Amerigo Vespucci, navigator, om de știință și comerciant florentin. După versiunea latinizată a numelui său - "Americus", continentul explorat de acesta a fost denumit "America", notează lucrarea "Mic dicționar enciclopedic" (Ed. Enciclopedică, 2005).

Amerigo Vespucci s-a născut la 9 martie 1454, la Florența, fiind al treilea fiu al lui Nastagio Vespucci, notar al breslei zarafilor, și al Lisei di Govanni Mini. Familia sa era una dintre cele mai educate și mai respectate familii florentine, notează site-ul Universității din Millersville, www.millersville.edu.

O influență hotărâtoare asupra tânărului Amerigo a avut-o unchiul său, Giorgio Antonio Vespucci, învățat și canonic, colecționar de manuscrise și deținător al unei biblioteci, călugăr dominican prieten cu Savonarola. De la acesta, Amerigo a deprins dragostea pentru Virgiliu, Dante, Petrarca, Aristotel sau Ptolemeu.

Amerigo Vespucci a intrat în serviciul familiei de Medici în 1478, devenind administratorul banilor acestora, însă, mânat de mirajul câștigurilor, s-a mutat în Spania, la Sevilia, menționează lucrarea "Amerigo Vespucci" de Frederick A. Ober (Harper&Brothers, 1907).

În Spania, a fost reprezentant comercial al familiei de Medici, dezvoltând afacerile acesteia și acumulând avere și contacte. Aici a aflat și despre călătoriile lui Cristofor Columb, de care s-a arătat foarte interesat. În 1499, a călătorit cu Alonso de Hojeda până în America de Sud, intrând pe fluviul Amazon în căutarea unei rute navigabile mai scurte spre Extremul Orient, notează www.millersville.edu.

După ce s-a întors în Spania, Amerigo Vespucci i-a scris prima scrisoare lui Lorenzo di Pierfrancesco de Medici în care i-a descris ruta urmată pe Oceanul Atlantic, animalele văzute și metoda astronomică originală pe care a folosit-o pentru stabilirea poziției navei, notează F. Ober în lucrarea citată.

Dezamăgit de faptul că Vasco da Gama a întreprins călătoria spre Orient și a reușit să stabilească o rută navigabilă spre India, Vespucci va naviga sub pavilion portughez spre ceea ce acesta credea că este Coasta de Est a Asiei. Însă călătoria sa din 1501 va fi faimoasă nu pentru descoperirea unei noi rute spre Asia, ci pentru că, după cum relatează într-o nouă scrisoare către de Medici, a aflat că teritoriul găsit este unul nou, posibil chiar un nou continent, conform www.millersville.edu.

Cui datorează America denumirea sa. Astăzi se împlinesc 565 de ani de la nașterea navigatorului

A treia călătorie a lui Vespucci spre teritoriile nou-descoperite a avut loc între 1503 și 1504, apoi s-a întors la Lisabona, iar de acolo în Spania, unde a trăit până la sfârșitul vieții. Cu toate că și-ar fi dorit să navigheze iarăși spre Lumea Nouă, Ferdinand, regele Spaniei, l-a numit în funcția de "Pilot Major", Amerigo fiind nevoit să renunțe la visul său. Responsabilitățile lui erau să antreneze căpitanii spanioli de navă în tehnicile navigației, în cosmografie, să supravegheze hărțile hidrografice, să realizeze hărți maritime și să se asigure că instrumentarul de navigație nu era deteriorat. De asemenea, avea controlul asupra rutelor comerciale din Spania către Lumea Nouă.

Amerigo Vespucci a murit la Sevilia la 22 februarie 1512. El a fost primul european care a ajuns în Brazilia, Columbia, Uruguay și Argentina, unde a explorat regiunile de coastă. De asemenea, a descoperit fluviile Amazon și Rio de la Plata și este primul care a notat existența curentului ecuatorial, mai menționează F.A. Ober în lucrarea amintită. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău