Cuba | Raul Castro a jurat credință socialismului, într-un ultim discurs de omagiere a lui Fidel Castro

  • 04 Decembrie 2016 10:44
Cuba | Raul Castro a jurat credință socialismului, într-un ultim discurs de omagiere a lui Fidel Castro

Președintele cubanez Raul Castro s-a angajat sâmbătă seară să "apere patria și socialismul", în cadrul unei ceremonii de omagiere în ajunul funeraliilor părintelui Revoluției cubaneze, Fidel Castro, mort la 25 noiembrie, la vârsta de 90 de ani, scrie AFP.

"În fața rămășițelor pământești ale lui Fidel (...), jurăm să apărăm patria și socialismul", a declarat Raul Castro, în fața a zeci de mii de persoane adunate la Santiago de Cuba, în estul țării, unde cenușa fostului lider urmează a fi îngropată duminică într-o ceremonie restrânsă, informează AGERPRES.

Fidel "a demonstrat că acest lucru este posibil, că putem depăși orice obstacol, orice amenințare, orice șoc în hotărârea noastră de a construi socialismul în Cuba", a insistat el, în ultimul discurs de omagiere, susținut în Piața Revoluției Antonio Maceo din "orașul eroic".

Spre surprinderea multor cubanezi, Raul Castro a anunțat de asemenea că, în conformitate cu dorința lui Fidel Castro, va depune în Adunarea Națională un proiect de lege care prevede ca niciun cult al personalității să nu fie întreținut în jurul fostului lider istoric.

Fidel a insistat "până în ultimele sale ore de viață" ca "numele său și figura sa să nu fie folosite niciodată pentru denumiri de instituții, piețe, parcuri, străzi sau alte locuri publice și ca să nu fie niciodată ridicate în memoria sa monumente, busturi, statui și alt forme similare de omagiere", a reamintit Raul Castro, care i-a succedat fratelui său la putere în 2006.

La ceremonia de omagiere au fost prezenți câțiva șefi de stat străini, cum ar fi aliați necondiționați ai Cubei precum Nicolas Maduro (Venezuela) și Evo Morales (Bolivia), dar și congolezul Denis Sassou Nguesso și foștii președinți brazilieni Luiz Inacio "Lula" da Silva și Dilma Rousseff.

Printre invitați mai figurează Diego Maradona, legenda fotbalului argentinian și un apropiat al lui Fidel Castro, dar și ministrul francez al ecologiei, Ségolčne Royal.

Rămășițele lui Fidel Castro vor fi depuse duminică în cimitirul Santa Ifigenia din Santiago de Cuba, lângă mausoleul eroului independenței cubaneze Jose Marti, într-o ceremonie restrânsă și simplă.

Ceremonia de înmormântare va începe la ora 12 GMT. La ora 17.00 GMT se vor încheia cele nouă zile de doliu național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
28,85
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:3,6 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău